Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκλογές 2023 – Δήμας: Δεν υπάρχει παραπλάνηση, η ψήφος είναι συνειδητή – Γ. Τσίπρας: Δεν είναι όλοι φασίστες που ψηφίζουν ΧΑ

Για μια ευρεία σειρά θεμάτων μίλησαν στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο υποψήφιος βουλευτής Κορινθίας με τη Νέα Δημοκρατία Χρίστος Δήμας και ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Αττική Γιώργος Τσίπρας. 

Κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση αν οι ψηφοφόροι της ΧΑ παραπλανήθηκαν το 2015 και δεν ήξεραν τι ψήφιζαν, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είχαν «επιλέξει μια πάρα πολύ κακή ψήφο», επισημαίνοντας ωστόσο πως το θέμα είναι ο χειρισμός του ζητήματος από τη ΝΔ, η οποία ακολούθησε μια λογική του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και στην ουσία διαφήμισε τη ΧΑ».

«Δεν είναι λοιπόν όλοι φασίστες που ψηφίζουν ΧΑ, και που ψηφίζαν στο παρελθόν. Ό,τι μπορούν να κερδίσουν οι δημοκρατικές δυνάμεις από εκεί είναι όφελος για όλους», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας στην δήλωση του Γιώργου Τσίπρα, ο κ. Δήμας είπε ότι «δεν πρέπει να υποτιμούμε καθόλου τους ψηφοφόρους» και πως η ψήφος όλων είναι «συνειδητή».

«Δεν υπάρχει ούτε παραπλάνηση, ούτε αυταπάτες που έλεγε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στο παρελθόν. Οι ψηφοφόροι όταν πάνε μπροστά από την κάλπη ψηφίζουν ένα κόμμα που θεωρούν ότι είναι το καλύτερο για τη χώρα τους, για την πατρίδα μας. Άρα εγώ δεν πιστεύω ούτε σε παραπλάνηση, ούτε σε αυταπάτες όσον αφορά την ψήφο. Δεν υποτιμώ καθόλου την ψήφο κανενός. Αντιθέτως, πιστεύω ότι η ψήφος είναι συνειδητή, όλων μας», υπογράμμισε ο κ. Δήμας.

Τοποθετούμενος στη θέση του κ. Τσίπρα ότι το 25% του ελληνικού λαού – όπως έδειξαν πρόσφατες έρευνες – δεν συμφωνεί με τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη, ο κ. Δήμας υπενθύμισε ότι στη νομοθετική ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση και ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ είχε ενσωματώσει και κάποιες από τις απόψεις που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας ότι «από εκεί και πέρα το τι ψηφίζει το κάθε κόμμα, είναι συνειδητή επιλογή» και χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» το «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να μην ψηφίσει την δυνατότητα εγκληματικών οργανώσεων να συμμετέχουν σε εκλογές».

Μιλώντας για την οικονομία, ο κ. Δήμας είπε ότι έχουμε να συγκρίνουμε πεπραγμένα δύο κυβερνήσεων, αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα από το 2015-2019 δεν μείωσε ούτε ένα φόρο» και ότι στο «3ο μνημόνιο μπήκανε λόγω της πολιτικής Βαρουφάκη, λόγω αντίστοιχων πολιτικών «Δήμητρας» που ασκούσε η κυβέρνηση Τσίπρα-Βαρουφάκη και μας οδήγησαν σε ένα 3ο αχρείαστο μνημόνιο».

«Άρα μπορούμε να συγκρίνουμε: Θέλουμε τα 4,5 χρόνια με την υπερφορολόγηση της κοινωνίας και την ατζέντα του κ. Κατρούγκαλου, ή θέλουμε να συνεχίσουμε μια πορεία προς τα εμπρός, όπου μειώνουμε τη φορολογία, αυξάνουμε το αφορολόγητο, μειώνουμε ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές; Είναι μια πολύ ξεκάθαρη σύγκριση πεπραγμένων μεταξύ 2 κυβερνήσεων», σημείωσε ο κ. Δήμας.

Απαντώντας, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η ΝΔ άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για το κόστος του προγράμματος και όχι για την ουσία: «Αν πρέπει δηλαδή να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι, αν πρέπει να καταργηθεί ο πτωχευτικός κώδικας και να προστατευτεί η πρώτη κατοικία. Γι’ αυτά δεν έγινε συζήτηση. Ούτε για το γεγονός ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος συν τη θέσπιση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ σημαίνει 1.550 ευρώ ετησίως κέρδος» γι’αυτούς.

Για το θέμα του ιδιωτικού χρέους το οποίο έχει ανέβει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια φτάνοντας τα 250 δισ. ευρώ, και για το τι θα έκανε η ΝΔ στην περίπτωση που η αντιπολίτευση έφερνε μια πρόταση για άρση πλειστηριασμών, ο κ. Δήμας ξεκαθάρισε αρχικά ότι «είμαστε ανοιχτοί σε όποια πρόταση έρχεται που θεωρούμε ότι είναι ωφέλιμη για την ελληνική κοινωνία και οικονομία», ενώ όσον αφορά το ιδιωτικό χρέος έκανε λόγο για ένα ζήτημα «που αφορά προφανώς όλο τον δυτικό κόσμο, όχι μόνο την Ελλάδα» καθώς και ότι η αντιμετώπισή του έρχεται μέσα από την αύξηση των μισθών και τη μείωση της ανεργίας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More