Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκλογές 2023 – Ντιμπέιτ: Τάσος Γαϊτάνης, Σωκράτης Φάμελλος, Μιχάλης Κατρίνης στην ΕΡΤ για προκλήσεις της επόμενης μέρας, οικονομία – κοινωνία και εκλογικά διλήμματα

Είμαστε στην τελική ευθεία μόλις πέντε μέρες πριν τις κάλπες και η εκπομπή της ΕΡΤ «Στο κέντρο» φιλοξένησε για ένα πολιτικό ντιμπέιτ τους Τάσο Γαϊτάνη, υποψήφιο βουλευτή στο Νότιο Τομέα Αθηνών με τη ΝΔ, Σωκράτη Φάμελλο, υποψήφιο βουλευτή Β` Θεσ/νίκης ΣΥΡΙΖΑ και Μιχάλη Κατρίνη, υποψήφιο βουλευτή Ηλείας με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Οι ενότητες ήταν τρεις:  οι προκλήσεις της επόμενης μέρας, οικονομία – κοινωνία και εκλογικά διλήμματα.
Ερωτήσεις έθεσαν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Γιώργος Κουβαράς, Λίδα Μπόλα, προϊσταμένη πολιτικού ρεπορτάζ της ΕΡΤ και Χριστίνα Βίδου, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια της ΕΡΤ.

Oικονομία – Κοινωνία

Τ. Γαϊτάνης: Η κριτική μας στον ΣΥΡΙΖΑ για το ναυάγιο, είναι ότι το αντιμετώπισε μικροκομματικά, αντί για να ασκήσει κριτική στα άθλια δίκτια των διακινητών, κατηγορεί το Λιμενικό, ενώ τα ίδια ακούγονται και από την Τουρκία. Περιμένουμε τα συμπεράσματα της έρευνα.

Η απόσυρση από τα ψηφοδέλτια των Πνευματικού, Κρικέτου και Κατραντζή, είναι τρεις διαφορετικές περιπτώσεις που ήταν εκτός γραμμής της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τέτοια αντανακλαστικά και αυτή είναι η διαφορά μας.

Στο πρόγραμμά μας υπάρχει απόλυτη κοστολόγηση, η ΝΔ ό,τι λέει για την οικονομία και το εννοεί και το πράττει, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να κοστολογήσει το πρόγραμμά του που με τα δικά του μέτρα πάει στα 83δις. και θα τινάξει στον αέρα την ελληνική οικονομία. Οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αύξησαν το εισόδημα. Κάναμε αναλυτική περιγραφή των προσλήψεων που έγινα, στην Υγεία έγιναν 7.500 προσλήψεις.

Σ. Φάμελλος: Οι δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη αποκάλυψαν ότι το πρόγραμμα της ΝΔ δεν είναι κοστολογημένο και στο μεσοπρόθεσμα θα μειωθεί ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων ενώ η αύξηση στους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων θα είναι μόλις 1,3%. Αυτά αλλάζουν το περιεχόμενο των εκλογών. Ζητήσαμε από τη ΝΔ να κοστολογήσουμε τα προγράμματά μας και να κάνουμε ντιμπέιτ αλλά αρνήθηκε. Υπήρξε κατά τη διακυβέρνησή της ακρίβεια, μείωση εισοδήματος και οι υγειονομικοί έμειναν μόνο με το χειροκρότημα.

Το ναυάγιο έδειξε ότι χρεωκόπησε και η ευρωπαϊκή και η ελληνική πολιτική για τη μετανάστευση, αφού δεν αντιμετωπίζουν τους διακινητές , όταν παραμένουν οι αιτίες  και δεν παρέχεται ασφαλής δίοδος. Θέσαμε αρκετά ερωτήματα όπως γιατί δεν είχαν μοιραστεί όλες αυτές τις ώρες σωσίβια, γιατί δεν έγινε επιχείρηση διάσωσης.

Μ. Κατρίνης: Έντεχνα η ΝΔ καλλιεργεί το μύθο της ισχυρής οικονομίας, ενώ επί Μητσοτάκη το κρατικό χρέος έφτασε τα 400 δις. και είναι βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας ζοφερή εικόνα για την επόμενη μέρα. Οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη για φοροδιαφυγή 60δις. δείχνουν ότι ήταν γράμμα κενό περιεχομένου οι μεταρρυθμίσεις Μητσοτάκη και δεν υπάρχει καμία αίσθηση φορολογικής δικαιοσύνης. Πρέπει να επεκταθεί το δίκτυο ηλεκτρονικών πληρωμών και απαιτείται πολιτική βούληση για την πάταξη της φοροδισφυγής.

Το ΠΑΣΟΚ έχει θετική συμβολή και παρουσία με προτάσεις για λύσεις και είναι μία χρήσιμη δομική παρουσία στη Βουλή. Για παράδειγμα καταθέσαμε δέκα προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια.

Η ΝΔ με τις δηλώσεις της και για ενδεχόμενο τρίτων εκλογών δείχνει ότι έχει στόχο την αυτοδυναμία και όχι τα ενδεχόμενα κυβερνητικών συνεργασιών. Το ΠΑΣΟΚ είχε 40% αύξηση στο εκλογικό του αποτέλεσμα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More