Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΚΜ: «Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η τύχη των στρατιωτών που επέστρεψαν» – Διάλεξη του Δρ. Δημήτρη Καμούζη

Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη του ιστορικού και ερευνητή Δρ. Δημήτρη Καμούζη, με τίτλο «Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η τύχη των στρατιωτών που επέστρεψαν», θα παρουσιάσει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει.

Ο Δρ. Δημήτρης Καμούζης με διδακτορικό στην Ιστορία από το αναγνωρισμένου κύρους Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του King’s College του Λονδίνου, έχει αναδειχθεί σε κορυφαία μορφή στον χώρο. Η αφοσίωσή του στη μελέτη και τη διατήρηση της ελληνικής ιστορίας αποδεικνύεται από τους ρόλους του ως λέκτορας του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», Ερευνητής του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννη Σ. Λάτση» και του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής στο King’s College του Λονδίνου.
Advertisement

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, ο Δρ. Καμούζης θα εμβαθύνει στην τελευταία του μονογραφία, «Greeks in Turkey: Elite Nationalism and Minority Politics in Late Ottoman and Early Republican Istanbul» (Oxon & New York: SOAS/Routledge Studies on the Middle East, 2021). Ο Δρ Καμούζης διετέλεσε επίσης επιστημονικός σύμβουλος στο ερευνητικό πρόγραμμα «Έλληνες Στρατιώτες, Πόλεμος και Τραύμα: Η Μικρασιατική Εκστρατεία και οι Συνέπειες μιας Επώδυνης Εμπειρίας», που χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Ερευνών Ανθρωπιστικών Επιστημών (2021). Επίπλέον, υπήρξε κύριος συνεργάτης στην έκδοση “Έλληνες στρατιώτες και Μικρασιατική Εκστρατεία. Πτυχές μια οδυνηρής Εμπειρίας” (Αθήνα: Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2022).

Σε αυτή τη διάλεξη, ο Δρ. Καμούζης θα εξερευνήσει τις πολύπλευρες και οδυνηρές εμπειρίες των ελληνικών στρατευμάτων στη Μικρά Ασία. Θα ρίξει φως στον αντίκτυπο του τραύματος του πολέμου και τις επακόλουθες προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι βετεράνοι πολέμου που επέστρεψαν κατά τα χρόνια του Μεσοπολέμου στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι περίπου 200.000 από τους 450.000 στρατιώτες που υπηρέτησαν κατά την περίοδο του πολέμου 1912-1922 συμμετείχαν στον ελληνοτουρκικό πόλεμο (1919-1922). Αυτοί οι βετεράνοι, μαζί με τους πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα μετά τη «Μικρασιατική Καταστροφή» του 1922, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας στη μεταπολεμική εποχή.

Στο πλαίσιο των ευρύτερων ιστοριογραφικών τάσεων για τον «Μεγάλο Πόλεμο», ο Δρ Καμούζης θα υιοθετήσει μια κριτική ιστορική ανάλυση, προσεγγίζοντας τη Μικρασιατική Εκστρατεία ως «ιστορία από τα κάτω». Μέσω αυτής της προσέγγισης, θα παρέχει πολύτιμες γνώσεις για τις προοπτικές των στρατιωτών, την αντίσταση, την λιποταξία και την ανυπακοή τους, καθώς και τα ζητήματα της αρρενωπότητας, των σχέσεων των φύλων και της καθημερινής πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν στην πρώτη γραμμή.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 29 Ιουνίου, στις 7μμ. και θα μεταδοθεί ζωντανά στο YouTube και στο Facebook.

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης

Φωτογραφία: Βικιπαίδεια

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More