Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκπαίδευση στην Ευρώπη: Μέτρα για τον περιορισμό του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού – Γαλλία και Ισπανία δείχνουν το δρόμο

Η πρόσφατη αυτοκτονία ενός 13χρονου Γάλλου μαθητή γυμνασίου έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για τον εκφοβισμό στον οποίο εκτίθενται οι έφηβοι. Στο σχολείο ή στο διαδίκτυο, υπάρχουν λύσεις για την προστασία τους, αλλά πολύ λίγες εφαρμόζονται.

Όλοι οι μαθητές γυμνασίου στη Γαλλία δικαιούνται μία ώρα ευαισθητοποίησης για τον διαδικτυακό εκφοβισμό αυτή την εβδομάδα. Αυτό στοχεύει να κατανοήσει τον κίνδυνο των κοινωνικών δικτύων και πώς μπορούν να καταστρέψουν τη ζωή κάποιου, ακόμη και να την πάρουν στα άκρα. Στις 12 Μαΐου, η Lindsay Gervois έβαλε τέλος στη ζωή της. Ήταν 13 χρονών.

Στο σχολείο της στο Vendin-le-Vieil, δεχόταν bullying για οκτώ μήνες. Μεταξύ των νέων, η αυτοκτονία σχετίζεται συχνά με τον εκφοβισμό. Οι απόπειρες αυτοκτονίας και οι αυτοκτονικές σκέψεις είναι συχνότερες μεταξύ των θυμάτων εκφοβισμού (12% και 36%) από ό,τι στο γενικό πληθυσμό (9% και 27%).

Απόλυτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση του μπούλινγκ

Προκαλώντας σοκ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η καταπολέμηση του εκφοβισμού θα είναι η «απόλυτη προτεραιότητα» την ερχόμενη σχολική χρονιά 2023. Τα τελευταία 10 χρόνια, η Nora Tirane-Fraisse καταπολεμά τον εκφοβισμό. Η κόρη της Marion αυτοκτόνησε σε ηλικία 13 ετών στις 13 Φεβρουαρίου 2013. Η Νόρα είναι η ιδρύτρια και γενική αντιπρόσωπος του συλλόγου «Marion La Main Tendue» (Marion the Extreted Hand). Ακούραστα παρεμβαίνει στα σχολεία και έχει δημιουργήσει δύο «Οίκους της Μάριον» στην περιοχή του Παρισιού. Το 2022, έλαβε περισσότερα από 8.300 αιτήματα για βοήθεια. Σε όλη τη Γαλλία, έχει πραγματοποιήσει σχεδόν 230 παρεμβάσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και έχει συναντήσει 15.000 παιδιά και εφήβους. Σύμφωνα με τη Νόρα, η δοκιμασία της Μάριον ξεκίνησε στις πρώτες τάξεις και τότε είναι που τα παιδιά πρέπει να εκπαιδεύονται:

“Στην περίπτωση της Marion, ήταν όταν ήταν δεκατριών ετών. Αλλά όπως λέω, οπισθοδρομώντας λίγο, είναι όλες αυτές οι μικρές κοροϊδίες, οι κοροϊδίες και οι αποκλεισμοί που το παιδί υποτιμά και εμείς οι ενήλικες. Αλλά μπορούσα να δω καθαρά ότι δεν ήταν καλεσμένη, η οποία αποσύρθηκε. Εκεί που πραγματικά χειροτέρεψε ήταν όταν ο ενήλικας αναφοράς του ιδρύματος δεν ήταν πλέον παρών. Παρά το γεγονός ότι παρενέβη ως εκπρόσωπος των γονέων, καθησυχάζοντάς την, κάποια στιγμή το παιδί είπε: «Σταματάω, Σταματάω να παίζω. Δεν είναι πια διασκεδαστικό. Δεν πηγαίνω πια στο σχολείο όπου αναφέρω τα γεγονότα και δεν λαμβάνονται υπόψη». Και αυτό συνέβη μεταξύ 12 και 13 Φεβρουαρίου».

Για τον Jean Pierre Bellon, φιλόσοφο και διευθυντή του κέντρου RESIS, το οποίο εκπαιδεύει επαγγελματίες για περίπου είκοσι χρόνια, είναι απαραίτητο να παρέχεται υποστήριξη στο θύμα, αλλά και να συνεργάζεται με τους παρενοχλητές.

“Ατομικοποιούμε ξανά τους μαθητές, τους διαχωρίζουμε από το ομαδικό αποτέλεσμα, επιδιώκουμε να τους εμπλέξουμε στην επίλυση του προβλήματος, και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιβάλλουμε κυρώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις. Αναδημιουργούμε ρόλους: “Ανησυχώ για σας συνεργάτη, φαίνεται ότι δεν είναι καλά Ποιος μπορεί να μου πει τι θα μπορούσαμε να κάνουμε;’”

Το 2022, η γαλλική νομοθεσία ενσωμάτωσε το έγκλημα του εκφοβισμού. Ο εκφοβισμός μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση έως και 10 ετών και πρόστιμο 150.000 ευρώ όταν τα γεγονότα οδηγούν στην αυτοκτονία ή την απόπειρα αυτοκτονίας του θύματος.

Ισπανία, μια χώρα που έχει πληγεί σοβαρά

Στον αγώνα κατά του διαδικτυακού εκφοβισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί από το 2008 το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Better Internet For Kids», το οποίο εφαρμόζεται σε 31 χώρες. Στην Ισπανία, η ένωση ΑΕΠΑΕ καταπολεμά τον εκφοβισμό. Η Ισπανία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται περισσότερο από αυτό το φαινόμενο, με περισσότερα από 11.000 σοβαρά κρούσματα που εντοπίστηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022, καθώς και πολυάριθμες αυτοκτονίες. Ο Enrique Perez-Carrillo, πρόεδρος της ΑΕΠΑΕ, εκφράζει τη λύπη του που αυτό το θέμα συχνά ελαχιστοποιείται στα σχολεία:

«Πέρυσι παρουσιάστηκε η φιγούρα του συντονιστή, που είναι δάσκαλος από το ίδιο το σχολείο. Εμείς στην ΑΕΠΑΕ λέμε ότι αυτή η παρέμβαση πρέπει να είναι εξωτερική γιατί το σχολείο δεν είναι αμερόληπτο. Τελικά το σχολείο δεν τάσσεται στο πλευρό του θύματος. , αλλά ελαχιστοποιεί το πρόβλημα ώστε να είναι αόρατο και να μην επηρεάζει το κύρος του κατεστημένου».

Ο εκφοβισμός είναι μια παγκόσμια μάστιγα: σχεδόν 130 εκατομμύρια μαθητές ηλικίας 13 έως 15 ετών (περισσότεροι από ένας στους τρεις) στον κόσμο είναι θύματα εκφοβισμού, σύμφωνα με τον ιστότοπο Atlasocio.
Στη Γαλλία, οι ανήλικοι που είναι θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού μπορούν να καλέσουν το 3018. 7 ημέρες την εβδομάδα, από τις 09:00 έως τις 23:00, μια ειδική ομάδα ψυχολόγων, δικηγόρων και ειδικών σε ψηφιακά εργαλεία είναι εκεί για να συμβουλεύει και να παρεμβαίνει, ειδικά στα κοινωνικά δίκτυα , για να αφαιρέσετε περιεχόμενο σε λίγες ώρες.

Επιμέλεια: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More