Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλείψεις σε μονάδες αίματος στα νοσοκομεία- Έκκληση συλλόγου Θαλασσαιμικών για αιμοδοσίες

Έκκληση για αιμοδοσία απευθύνει ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας, καθώς η ανεπαρκής ποσότητα μονάδων αίματος στα νοσοκομεία θέτει σε κίνδυνο την υγεία των θαλασσαιμικών.

«Αν και βρισκόμαστε σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά έχουμε έντονες ελλείψεις αίματος που οδηγούν σε αναβολές μεταγγίσεων ή σε μεταγγίσεις των πασχόντων με πολύ λιγότερη ποσότητα. Δοκιμάζεται και δίνεται τώρα σε αρκετούς ασθενείς ένα φάρμακο που παρατείνει τα διαστήματα των μεταγγίσεων», όπως ανέφερε ο Βασίλης Δήμος, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας.

Μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης όπου ο αριθμός των πασχόντων αγγίζει τους 350, χρειάζονται 60 με 70 μονάδες αίματος την ημέρα.

«Η αιμοδοσία δίνει ζωή σε κάποιον άλλο άνθρωπο και δεν αφαιρεί από εμάς ζωή άρα λοιπόν δεν είναι κάτι το οποίο θα μας δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στην καθημερινότητα μας», σύμφωνα με τον Νίκο Νίτσα, πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Αυτό που δίνει ελπίδα στους ασθενείς θαλασσαιμίας είναι η δωρεάν χορήγηση από τα νοσοκομεία ενός φαρμάκου που θα επιμηκύνει το διάστημα των μεταγγίσεων από τις 15 μέρες στις 30.

Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των μεταγγίσεων και κατ’επέκταση η ποσότητα αίματος που χρειάζονται όσοι πάσχουν από θαλασσαιμία.

Ρεπορτάζ: Όλγα Δαδίνη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More