Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελληνίδα η Χριστίνα Κοντολέοντος για την προσφορά της στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού

Ελληνίδα ορκίστηκε την περασμένη Τετάρτη στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη, και παρουσία του γενικού πρόξενου, Στράτου Ευθυμίου, η ομογενής Χριστίνα Κοντολέοντος,  επιμελήτρια της ελληνικής και ρωμαϊκής πτέρυγας Μπεχράκη στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης.

Πρόκειται για μια Ελληνοαμερικανίδα δεύτερης γενιάς, με καταγωγή από τη Μικρά Ασία από την πλευρά της μητέρας της και από τα Κύθηρα από την πλευρά του πατέρα της, του οποίου οι γονείς προέρχονταν από τη Χώρα Κυθήρων και γνωρίστηκαν στη Ν.Υόρκη. 

Η Χριστίνα Κοντολέοντος σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ειδικεύτηκε  στην  τέχνη της ύστερης Ρωμαϊκή και της πρώτης  Βυζαντινή περιόδου και, ειδικότερα, στα μωσαϊκά. Εργάστηκε ως καθηγήτρια στην Αμερικανική Ακαδημία της Ρώμης και στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Ταφτς. Σήμερα, είναι η επιμελήτρια της ελληνικής και ρωμαϊκής πτέρυγας Μπεχράκη στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης.

Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση του Προξενείου, με το παγκοσμίως αναγνωρισμένο ερευνητικό, αρχαιολογικό, ακαδημαϊκό της έργο και με την αριστοτεχνική επιμέλεια της ριζικής ανανέωσης δώδεκα ελληνικών αιθουσών στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης, η κ. Κοντολέοντος έχει συμβάλει με κομβικό τρόπο στη διεθνή προβολή του ελληνικού πολιτισμού.

Η αναμόρφωση της συλλογής του Μουσείου με εκθέματα από την κλασική αρχαιότητα και την βυζαντινή εποχή που προβάλουν την ελληνική τέχνη από τα μυκηναϊκά χρόνια μέχρι και μετά την Άλωση διήρκεσε περισσότερο από τρία χρόνια. Τα εγκαίνια των αιθουσών που βρίσκονται στην πτέρυγα Μπεχράκη του Μουσείου πραγματοποιήθηκαν  στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

(Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή και φωτό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη)

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More