Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελληνικός Τουρισμός 2030 – Σχέδια δράσης για το Β. Αιγαίο

Ημερίδα με θέμα: «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2030», διοργανώνει την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023 στις 10.30 στο ξενοδοχείο Ηλιοτρόπιο, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (SETE). Η Ημερίδα  αποτελεί μέρος της μελέτης: «Σχέδια δράσης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της διαρθρωτικής προσαρμογής του τουριστικού τομέα» και θα παρουσιαστούν τα σχέδια δράσεις για το Βόρειο Αιγαίο.

Στην ημερίδα θα συμμετέχει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος και ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιντο΄λυτου του ΣΕΤΕ Ηλίας Κικίλιας. Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς να συμμετέχουν και να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στον ΣΕΤΕ ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει και ο Περιφερειάρχης.

Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί για λογαριασμό του ΣΕΤΕ, το σχέδιο δράσης για το Βόρειο Αιγαίο αναφέρει ότι “η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αποτελεί έναν μη τουριστικά ανεπτυγμένο προορισμό, με ζητήματα/θέματα προσβασιμότητας και  συνδεσιμότητας αλλά με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης με εστίαση στα προϊόντα Sun & Beach, το yachting, τον Πολιτιστικό &  Θρησκευτικό τουρισμό και τα εναλλακτικά θεματικά προϊόντα μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης και τον εμπλουτισμό του  παρεχόμενου προϊόντος, της αποτελεσματικότερης προβολής και προώθησης του και της βελτίωσης της συνδεσιμότητας και της  προσβασιμότητας του. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης του τουριστικού της προϊόντος ώστε να  προσφέρει μια ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία στους επιμέρους προορισμούς της, Λέσβο, Λήμνο & Χίο και Σάμο & Ικαρία”.

Στόχοι 2030
Στόχος των σχεδίων δράσης είναι:
– Η περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος (+112,9% επισκέψεις σε σχέση με το 2019), με σημαντική όμως άμβλυνση της εποχικότητας (μείωση της συμμετοχής του 3ου τριμήνου κατά 14,6 π.μ. στις ετήσιες επισκέψεις).
– Η αύξηση της Μέσης Δαπάνης ανά Επίσκεψη (+31,8%), που θα προκύψει τόσο από την αύξηση της Μέσης Δαπάνης ανά Διανυκτέρευση (+15,3%) όσο και από την αύξηση της Μέσης Διάρκειας Παραμονής (+14,3%).
– Ως αποτέλεσμα, η αύξηση των διανυκτερεύσεων (+143,4%) και -κυρίως- των εισπράξεων (+180,6%) θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή των επισκέψεων, ενώ η εποχικότητα σε αυτά τα μεγέθη θα αμβλυνθεί περισσότερο απ’ ότι στις επισκέψεις (μείωση κατά 19,1 π.μ. και 16,6 π.μ. αντίστοιχα).

Ενδεικτικές Στρατηγικές Δράσεις Δημόσιου τομέα
Η περαιτέρω ανάπτυξη των προϊόντων του Βορείου Αιγαίου προϋποθέτει την υλοποίηση επενδύσεων και δράσεων όπως:
Στρατηγικές Δράσεις
1 )Αναβάθμιση των αεροδρομίων Χίου και Λήμνου και προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή στο πλαίσιο αξιοποίησης των αεροδρομίων από ιδιώτη, καθώς τα αεροδρόμια Χίου, Λήμνου και Ικαρίας βρίσκονται μεταξύ των 23 περιφερειακών
αεροδρομίων υπό αξιοποίηση (με υψηλή και μεσαία επιβατική κίνηση).
2 )Ανάπλαση/ανάδειξη της ιδιαίτερης ιστορικής, πολεοδομικής, λαογραφικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας των παραδοσιακών οικισμών και των νεοκλασικών/διατηρητέων κτιρίων που βρίσκονται στον προορισμό και προσαρμογής της Τυπολογίας των καταλυμάτων και άλλων σχετικών με τον τουρισμό υποδομών σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προορισμού και τις ειδικές/εναλλακτικές μορφές τουρισμού που υποστηρίζει.
3) Προώθηση και προβολή του πρόσφατα αναβαθμισμένου διεθνούς αερολιμένα της Σάμου και ενίσχυση της συνδεσιμότητας του με το εξωτερικό με εταιρείες χαμηλού κόστους.
4) Δράσεις αναβάθμισης και αύξησης της ελκυστικότητας των αστικών κέντρων/οικισμών της Λέσβου, της Λήμνου και της Χίου, μέσω χωρικών αναπλάσεων, επέκτασης πεζοδρόμων, ανακαίνισης εγκαταλελειμμένων ιστορικών κτιρίων, ανάπλασης προσόψεων κτιρίων, ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας, βελτίωσης των δρόμων, πεζοδρομίων και της οδικής ασφάλειας και τοποθέτησης ραμπών όπου απαιτείται
5) Έργα κατασκευής/αναβάθμισης/επέκτασης λιμενικών υποδομών καθώς και των υπαρχουσών θέσεων ελλιμενισμού και υποδομών κρουαζιέρα ς στα νησιά του προορισμού για την εξυπηρέτηση εξειδικευμένης κρουαζιέρας μέχρι 100 άτομα,
Προϊόν υψηλότερης μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης σε σχέση με την μαζική κρουαζιέρα.
6) Σχεδιασμός πολιτιστικών διαδρομών για Θρησκευτικό & Πολιτιστικό τουρισμό και προώθηση αυτών με χρήση κατάλληλων εργαλείων storytelling.
7) Δημιουργία DMO για την Περιφέρεια που θα αναδείξει τον προορισμό και θα ενισχύσει την εξωστρέφεια φορέων που διαχειρίζονται πόρους που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του τουρισμού της Περιφέρειας.

Αποτελεί μέρος της μελέτης που εκπονήθηκε από τις εταιρίες «DELOITTE BUSINESS SOLUTIONS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΒΟ ΥΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και «REMACO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» για λογαριασμό του «ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» (ΙΝΣΕΤΕ) στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο «Παρεμβάσεις για την συστηματική πρόγνωση και παρακολούθηση μεταβολών του παραγωγικού περιβάλλοντος και την υποστήριξη των δράσεων ανάπτυξης και προσαρμοστικότητας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων» και MIS 500333

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More