Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ελπίδα»: Οι προσπάθειες των ανθρώπων της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου

Η Πρόεδρος της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου “Ελπίδα” Μαρία Καστανοπούλου μίλησε στην εκπομπή “Μέρα με Χρώμα” της ΕΡΤ3 για τις δομές και τη λειτουργεία του οργανισμό, που ιδρύθηκε το 1978 από γονείς αυτιστικών ατόμων.

Στόχος της Μονάδας είναι να παρέχει θεραπεία, εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση σε άτομα με αυτισμό, ο οποίος αποτελεί τη σοβαρότερη μορφή διαταραχών επικοινωνίας. Στεγάζεται στην παλιά Παιδόπολη Ωραιοκάστρου σε έξι πέτρινα κτίρια, τα οποία παραχωρήθηκαν από τον πρώην Ε.Ο.Π. και εξυπηρετεί καθημερινά 50 παιδιά και νέους, ηλικίας 5 έως 40 ετών.

Η κ. Καστανοπούλου, μητέρα και η ίδια ενός αυτιστικού κοριτσιού, της Δέσποινας που πλέον είναι 50 ετών, αναφέρθηκε στον Ξενώνα που έχουν δημιουργήσει για αυτιστικά άτομα, με σκοπό την αποιδρυματοποίηση τους και τη δημιουργία μετά από πολύχρονο αγώνα της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Στον Ξενώνα, όπως τόνισε η ίδια, διαμένουν αυτήν τη στιγμή 9 άτομα με αυτισμό, μαθαίνοντας να συμβιώνουν και να γίνονται όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα και 12 εργαζόμενοι που τα φροντίζουν με βάρδιες.

Η πρόεδρος της “Ελπίδας” αναφέρθηκε ωστόσο και στις οικονομικές δυσκολίες του Συλλόγου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κατά τους χειμερινούς μήνες το κόστος της θέρμανσης των κτηρίων φτάνει ετησίως τις 25.000 ευρώ και η επιδότηση από την πολιτεία είναι αντίστοιχα 42.000 ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά η προσπάθεια για γονείς, προσωπικό και παιδιά δεν χάνουν την “Ελπίδα”, όπως είναι και ο τίτλος της Μονάδας και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για το καλύτερο, την ενδυνάμωση και τη στήριξη των ατόμων με αυτισμό.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More