Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εμφύλιος ΣΥΡΙΖΑ: Παρέμβαση Τσίπρα ζητούν στελέχη – Τα επόμενα βήματα για τη διαγραφή Βίτσα, Σκουρλέτη, Φίλη

Τελεσίγραφο στους διαφωνούντες στέλνει η Κουμουνδούρου λίγες ώρες μετά την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να θέσει εκτός κόμματος, Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα. Ο Πάνος Σκουρλέτης, μάλιστα, κάνει λόγο για υπόγειους μηχανισμούς προπαγάνδας, προκαλώντας την αντίδραση της ΝΔ που ζητά να τους κατονομάσει. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει ότι οι αποκεφαλισμοί δεν ταιριάζουν στην κουλτούρα της Αριστεράς


ΣΥΡΙΖΑ – Κοινή δήλωση Aχτσιόγλου, Χαρίτση, Ηλιόπουλου: Η κατάσταση δεν είναι πια ανησυχητική, είναι διαλυτική

Κοινή δήλωση εξέδωσαν οι Έφη Αχτζιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος με τις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σοβαρότατη κρίση. Η κατάσταση στο κόμμα μας δεν είναι πια ανησυχητική. Είναι διαλυτική. Και έχουμε υποχρέωση – απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας στηρίζουν – να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο.

Οι πολιτικές διαφωνίες είναι υπαρκτές. Για αυτό άλλωστε έχει ήδη προσδιοριστεί η διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου, το οποίο θα πρέπει πια να επισπευσθεί. Η πορεία μας όμως μέχρι αυτό θα πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές μας θέσεις και στο καταστατικό που ορίζει σαφώς τους κανόνες της λειτουργίας μας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων», τονίζεται.

Μεταμεσονύχτιες διαγραφές

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, από το Μαϊαμι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε, στους χορηγούς όπως τους χαρακτήρισε του Κ. Μητσοτάκη, την πόρτα της εξόδου:

«Κάποιοι μάς «πνίγουν» με την άρνησή τους να αποδεχτούν την εκλογή προέδρου από τη βάση – αλλά εμφανίζονται ως «Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ» κάθε μέρα στα κανάλια, παίζοντας το παιχνίδι τους. Συνεπώς, οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα, επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», ανέφερε σε ανάρτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Χτίσαμε την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ», απάντησαν οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης, με συντονισμένα πυρά κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πάνος Σκουρλέτης, μάλιστα, άφησε αιχμές εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας για παράκεντρα στα κοινωνικά δίκτυα: Εγώ ξέρω για παράδειγμα ότι επώνυμοι που αρθρογραφούν σε εφημερίδες ήταν υπεύθυνοι 50 λογαριασμών και των social media του προέδρου. Σας απαντάω παράκεντρα, γιατί δεν τα ξέραμε επίσημα μέσα στο κόμμα.

Για αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη ο Νίκος Φίλης.

«Λέει ο άλλος σου έδειξε την πόρτα. Ρε αδερφέ, εγώ την έχτισα αυτή την πόρτα, ξέρω και πώς ανοίγει και πάντοτε την άνοιγα για να μπει κόσμος μέσα. Τώρα βρέθηκε μια ομάδα η οποία την ανοίγει για να βγάλει εμένα έξω. Εντάξει, τι να κάνουμε», είπε ο Δημήτρης Βίτσας σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα.
 
Με ανάρτησή του ο Ε. Τσακαλώτος αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ. «Όπως είπα στην Πολιτική Γραμματεία είναι κατανοητή μια ειλικρινής αγωνία για ενότητα αλλά με τέτοιες πρακτικές δεν είμαι σίγουρος ότι είναι εφικτή. Ίδωμεν». είπε.
 
Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: «Έλλειψη σεβασμού στον πρόεδρο»

Οι τρεις επιχειρούν την αποδόμηση όχι μόνο του νεοεκλεγέντος νέου προέδρου αλλά της ίδιας της δημοκρατικής διαδικασίας εκλογής του από τη βάση του κόμματος, τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας μήνυμα και σε άλλα στελέχη, επισημαίνοντας: «Ας γίνει αντιληπτό απ’ όλους: τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται πλέον ανεκτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες. Ανήκει στον κόσμο του, στη βάση του και αυτή η βάση  έχει αποφασίσει να έχει νέα πολιτική ηγεσία. Αυτούς εκπροσωπούμε και σε αυτούς λογοδοτούμε».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη ανέφερε ότι «δυστυχώς από ότι φαίνεται εδώ δεν έχουμε μόνο μία έλλειψη σεβασμού προς το εκλογικό αποτέλεσμα της διαδικασίας και την ίδια τη διαδικασία. Έχουμε και μία έλλειψη σεβασμού και προς το πρόσωπο του προέδρου αλλά και των υπολοίπων μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Προχωράμε πρόεδρε και θα αντέξουμε και θα (ξανά) νικήσουμε!, αναφέρει σε ανάρτησή του οΠαύλος Πολάκης.
 
«Αν δεν μπορεί να τα αποδείξει αυτά ο κύριος Φίλης, πρόκειται περί συκοφαντίας. Και από τη στιγμή που δεν παρουσιάζει κάποια στοιχεία και απλά το διακινεί εν είδει συνωμοσιολογικής θεωρίας, πρόκειται περί συκοφαντίας» είπε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς.

Στην απόφαση Κασσελάκη για τη διαγραφή των τριών αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Κοτσακάς.
«Η κρίση του προέδρου του κόμματος πως κάποιος είναι εκτός της γραμμής του κόμματος είναι αξιολογική και δεν δεσμεύει κανέναν», είπε.
 
Ομπρέλα: Δεν θα συνυπάρχουμε αρμονικά

«Η αντίθεσή  με τη σημερινή ηγετική ομάδα και τη στρατηγική της μετάλλαξης δεν είναι μια συνηθισμένη εσωκομματική αντιπαράθεση, είναι ταυτοτικού χαρακτήρα», σημειώνουν σε κείμενο στελέχη της Ομπρέλας, που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από την ανάρτηση Κασσελάκη. «Δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο ίδιο κόμμα και να εκπροσωπούμαστε από μια ηγεσία που υποβάλλει αίτηση διαζυγίου από κάθε πολιτικό σκεπτικό που σχετίζεται με την Αριστερά, τις αξίες, τις ιδέες, το ήθος και το ύφος της», αναφέρεται. 

Την καθαίρεση Κασσελάκη ζητάει η Πρωτοβουλία για την Αναγέννηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Καλούμε τον Στ. Κασσελάκη να υποβάλει την παραίτησή του. Αν δεν το πράξει, απευθύνουμε έκκληση στην ΠΓ και την ΚΕ να παρέμβουν άμεσα, να συζητήσουν και να τοποθετηθούν απέναντι στις Προγραμματικές και Καταστατικές παραβιάσεις για τις οποίες καταγγέλλουμε τον Στέφανο Κασσελάκη».

Ξεπεράστηκαν τα όρια κριτικής στο νέο πρόεδρο από τη μία πλευρά και βεβαίως δεν μπορεί αυτοί οι οποίοι επικαλούνται τις συζητήσεις εντός των κομμάτων και εντός των οργάνων να εννοούν δημοσιογραφικές εκπομπές, τόνισε, μιλώντας στο Open, η Όλα Γεροβασίλη.
 
Στις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν άλλα κόμματα

Με αφορμή τις καταγγελίες Σκουρλέτη, για παράκεντρα στα κοινωνικά δίκτυα, η Νέα Δημοκρατία ζητά απαντήσεις.

«Πρόκειται για τον ίδιο μηχανισμό που ολα τα προηγούμενα χρόνια οργάνωνε δολοφονίες χαρακτήρων, διέσπειρε fake news και δημιουργούσε υβριστικά hashtags», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης ανέφερε: « Έχουμε ανοίξει την αγκαλιά μας σε όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, « η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προϊόν συνωμοσίας, αλλά το αποτέλεσμα του πολιτικού και οργανωτικού εκφυλισμού που βιώνουν -αργά ή γρήγορα- όλα τα κόμματα αυτού του είδους, τα οποία υπηρετούν το σύστημα».

Την πρώτη τους συνεδρίαση είχαν στις 5 το απόγευμα οι τομεάρχες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στη σκιά της σκληρής εσωκομματικής σύγκρουσης.

Τη συνεδρίαση άνοιξε ο Παύλος Πολάκης ενώ το λόγο πήηρε στη συνέχεια ο Σωκράτης Φάμελλος, υπερτονίζοντας με τη σειρά του τη σημασία της συνεννόησης και της συνεργασίας.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς, Κώστας Κωνσταντόπουλος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More