Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενεργειακή κρίση και ελληνοτουρκικά στο μικροσκοπιο των αναλυτών – Α. Κλάψης και Ν. Φαραντούρης μιλούν στην ΕΡΤ (video)

«Η Τουρκία έχει πάγια πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Έχει διεκδικήσεις που έρχονται από πολύ μακριά και πηγαίνουν εξίσου πολύ μακριά. Δεν είναι συνυφασμένες με την πολιτική επιδίωξη ενός ανθρώπου» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Αντώνης Κλάψης σχολιάζοντας τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο. Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε και ο Νικόλαος Φαραντούρης, σχολιάζοντας παράλληλα και τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην οικονομία.

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Κλάψης ο οποίος είναι διδάκτωρ Διπλωματικής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο τόνισε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μία κατάσταση η οποία θα είναι παρόμοια με αυτή που έχουμε βιώσει μετά το 1974».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει τον τελευταίο καιρό σε παραβίαση της ελληνικής ή κυπριακής υφαλοκρηπίδας είναι καλό, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας καθησυχάζει. «Μπορεί να προκύψει ένα τέτοιου είδους επεισόδιο ανά πάσα στιγμή. Δεν είναι καθόλου να το επαναλάβει και στο μέλλον» προσέθεσε ο κ. Κλάψης.

Αναφορικά με τις κινήσεις της Τουρκίας σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο επισήμανε ότι «οποιαδήποτε ενέργεια της είναι αντανάκλαση και των επιδιώξεων που έχει η Άγκυρα απέναντι στην Ουάσιγκτον: «Το βέβαιο είναι ότι η Τουρκία θέλει να στείλει ένα μήνυμα στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα κράτη της περιφέρειάς της ότι είναι ένας τοπικός ηγεμόνας και τα υπόλοιπα κράτη πρέπει να υποτάσσονται στις δικές της επιδιώξεις, κάτι που δεν μπορεί να γίνεται δεκτό».

Ενεργειακή κρίση και έρευνες για πετρέλαιο

Μιλώντας στη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Νίνα Κασιμάτη, για τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο που κάνει το τουρκικό γεωτρύπανο ο καθηγητής Ενέργειας, Νικόλαος Φαραντούρης τόνισε ότι δεν χωρά κανένας εφησυχασμός.

«Όλες αυτές οι ενέργειες είναι επιθετικές και αναθεωρητικές. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Πρέπει να κεφαλοποιήσουμε επιτέλους τη θέση μας στην ΕΕ, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τη θέση μας στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε.

Μιλώντας για τις εξελίξεις στη διεθνή σκηνή, με την ενεργειακή κρίση να επηρεάζει τις οικονομίες πολλών χωρών, ο κ. Φαραντούρης τόνισε ότι και «στις εξωτερικές σχέσεις και στην εσωτερική αγορά βρισκόμαστε σε έναν διμέτωπο αγώνα με πρόβλημα στα ενεργειακά μας».

Αναφερόμενος στην ενεργειακή ακρίβεια ο κ. Φαραντούρης επισήμανε ότι η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιο ενός ακόμη δύσκολου χειμώνα.

Δεν αρκεί το επίδομα για την ενέργεια

«Για την Ελλάδα θα είναι δυσκολότερος αν αναλογιστεί κανείς την αγοραστική δύναμη του Έλληνα καταναλωτή, το κατά κεφαλήν εισόδημα και τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας», πρόσθεσε ο καθηγητής Ενέργειας τονίζοντας ότι οι αυξήσεις στην ενέργεια θα συνεχιστούν.

Σχολιάζοντας τις υψηλές τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ενέργειας στη χώρα μας ο κ. Φαραντούρης υποστήριξε ότι οι θεσμικές παρεμβάσεις δεν αρκούν και ότι τα όποια μέτρα ανακοινώνονται δεν χτυπούν το πρόβλημα στη ρίζα του.

«Τα επιδόματα έχουν “κοντά ποδάρια” γιατί δαπανάμε πολύτιμους δημοσιονομικούς πόρους. Ερχόμαστε να επιδοτήσουμε τις υψηλές τιμές οι οποίες συνεχώς θα αυξάνουν» πρόσθεσε για το θέμα των επιδομάτων.

«Δεν υπάρχουν ταμπού όταν προσπαθείς να αναχαιτίσεις την ακρίβεια» ανέφερε ο κ. Φαραντούρης υποστηρίζοντας ότι «απαιτείται ένα τρίπτυχο μέτρο δημοσιονομικών, ρυθμιστικών, ελεγκτικών. Δεν αρκεί το επίδομα. Ενάμιση δισ. ευρώ το μήνα δεν αντέχει ο προϋπολογισμός», μιλώντας για δικαιότερη κατανομή των βαρών.

Πηγή: Από τις Έξι | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More