Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενισχύσεις στις δυνάμεις πυρόσβεσης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς

Με κάθε τρόπο και με κάθε διαθέσιμο μέσο στηρίζεται η προσπάθεια στα πύρινα μέτωπα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Αρκετοί Δήμοι ενισχύουν τις δυνάμεις πυρόσβεσης στέλνοντας δημοτικά οχήματα. Σταχυολογήσαμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, ανακοίνωσε ότι: «Από το πρωί τα διαθέσιμα μέσα του Δήμου μας, υποβοηθούν τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο Δήμο Αχαρνών.
Παράλληλα με 24ωρες βάρδιες του προσωπικού πυροπροστασίας, με την λειτουργία του αυτόματου συστήματος πυρόσβεσης, προσέχουμε – προστατεύουμε το άλσος μας.
Συνιστούμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια».

Ο Δήμος Ιλίου έκανε γνωστό πως: «Ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος με τους εργαζόμενους και τις υδροφόρες του Δήμου στο μέτωπο της φωτιάς της Φυλής. Στη μάχη για να σωθούν άνθρωποι, ζώα, περιουσίες και περιβάλλον.
Αυτές τις δύσκολες στιγμές είμαστε στο πλευρό του Δημάρχου Χρήστου Παππού και των πολιτών της Φυλής».

Ο Δήμος Περιστερίου, από χθες έχει στείλει στις περιοχές Πάρνηθας, Φυλής, Μενιδίου, Χασιάς και Ασπροπύργου, υδροφόρες και προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας και ενισχύει με ουσιαστικό ρόλο το δύσκολο έργο της κατάσβεσης.

Αρκετοί Δήμοι ζητούν από τους πολίτες να περιορίσουν την εναπόθεση σκουπιδιών. Χαρακτηριστική η ανακοίνωση του Δήμου Νέας Ιωνίας, που επισημαίνει: «Ο Δήμος Νέας Ιωνίας απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες για τον περιορισμό απόθεσης απορριμμάτων λόγω της απόφασης του ΕΔΣΝΑ να κλείσει προσωρινά ο ΧΥΤΑ Φυλής, εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 22.8.23.
Παρακαλούμε έως ότου επαναλειτουργήσει ο ΧΥΤΑ, να περιορίσετε την απόθεση: απορριμάτων, ογκωδών, κλαδεμάτων
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας».

Σε πολλές περιπτώσεις προγραμματισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε Δήμους, έχουν αναβληθεί, κυρίως λόγω της επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας, και συνίσταται η διασταύρωση της πληροφορίας για όσους/ες είχαν προγραμματίσει να τις παρακολουθήσουν.

πηγή φωτο ΕΔΑΣΑ

Οι Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής

Η Ομάδα Δασοπυρόσβεσης του ΕΔΑΣΑ με τα οχήματα του Συλλόγου, προσπαθεί να βοηθήσει στις προσπάθειες αναχαίτισης της πυρκαγιάς πάνω στις στροφές του δρόμου στην Πάρνηθα.

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Τεράστια η προσφορά των εθελοντών στα πύρινα μέτωπα της Αγίας Παρασκευής Μενιδίου

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΕΣ: «Οι εθελοντές Σαμαρείτες –Διασώστες κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή για να συνδράμουν τις δυνάμεις κατάσβεσης και τους πολίτες στις πυρόπληκτες ζώνες της Πάρνηθας και ιδιαίτερα στην Αγία Παρασκευή Μενιδίου, όπου δυστυχώς οι φλόγες έχουν κατακάψει σπίτια στο καταστροφικό πέρασμά τους.

Συγκεκριμένα, πολυμελές κλιμάκιο εθελοντών Σαμαρειτών-Διασωστών του Τμήματος Αθήνας, με διασωστικό όχημα του Ε.Ε.Σ, μετέβη από νωρίς το πρωί στην Αγία Παρασκευή Μενιδίου, προκειμένου να ενισχύσει το ιδιαίτερα δύσκολο έργο κατάσβεσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Εξαιρετικά σημαντική ήταν και η συμβολή τους στην διαδικασία εκκένωσης που πραγματοποιήθηκε, με τους εθελοντές να πηγαίνουν πόρτα-πόρτα για να εντοπίσουν κατοίκους που δεν είχαν απομακρυνθεί, βοηθώντας τους να εκκενώσουν με ασφάλεια το σημείο. Ταυτόχρονα, προσέφεραν Πρωτοβάθμια Υγειονομική Περίθαλψη σε πυροσβέστες και πολίτες στον Υγειονομικό Σταθμό που εγκατέστησαν, οι περισσότεροι εκ των οποίων αντιμετωπίζουν ελαφρά εγκαύματα, δακρύρροιες, δύσπνοιες από τη συνεχή τη μάχη με τις φλόγες.

Οι εθελοντές του Ε.Ε.Σ. έσωσαν δεκάδες κατοικίδια από την πύρινη “κόλαση”.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στην έρευνα και διάσωση δεκάδων κατοικίδιών που εντοπίστηκαν εγκαταλειμμένα μέσα σε αυλές σπιτιών από τους εθελοντές Σαμαρείτες – Διασώστες του Ε.Ε.Σ. Εν συνεχεία, αφού περιέθαλψαν τα τρομαγμένα ζώα, τα μετέφεραν σε ασφαλές σημείο. Ο Ε.Ε.Σ. απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην εγκαταλείπουν δεμένα ή εγκλωβισμένα τα κατοικίδιά και τα οικόσιτα ζώα στις πυρόπληκτες ζώνες».

Σχετική είδηση: Πάρνηθα: ‘Οταν η φύση συναντιέται με την ιστορία

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More