Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εν αναμονή των μελετών για την ανάδειξη του τύμβου Καστά

Ένα βιβλίο γραμμένο με πολύ αγάπη, περιγράφει το ταξίδι της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, στην γη της Μακεδονίας και την ανακάλυψη του Τύμβου Καστά, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της διεθνούς ιστορικής κοινότητας.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης προτρέπει: “Ανακάλυψε την Ιστορία της Αμφίπολης”, μέσα από τις σελίδες του ομότιτλου βιβλίου.

Το όνομά της Κατερίνας Περιστέρη, αρχαιολόγου-τομεάρχου πολιτισμού περιφέρειας της Κ. Μακεδονίας, ταυτίστηκε με τον τύμβο Καστά.

Η κ. Περιστέρη επιχειρεί να δείξει στους αναγνώστες το μεγαλείο της περιοχής. Μια περιήγηση στον χρόνο. Στην Αμφίπολη μια πόλη με τείχη, κατοικίες, εργαστήρια, θέατρο, γυμνάσιο και μια απέραντη νεκρόπολη, όπου δεσπόζει ένα μνημειακό ταφικό συγκρότημα.

Με περίβολο σχεδόν 500 μέτρα, αποτελείται από την ταφική θύρα, τις πανέμορφες καρυάτιδες, το ψηφιδωτό δάπεδο, τις επιβλητικές σφίγγες και τον κυρίως ταφικό θάλαμο, που χρονολογείται στην εποχή του τελευταίου τετάρτου του 4ου αι. π.Χ. και κατασκευάστηκε κατ’ εντολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ειδικό κονδύλι από το ΕΣΠΑ διατίθεται μέσω της περιφέρειας για την μελέτη και ανάδειξη του μνημείου. Δυστυχώς έπειτα από μια 10ετία, δεν έχει ανοίξει για τους επισκέπτες, που θα μπορούσαν να θαυμάσουν το μνημείο από κοντά.

Λόγω των μελετών που καθυστερούν δεν είναι προσβάσιμο σε χιλιάδες ανθρώπους που επιθυμούν να το επισκεφτούν. Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού μέσα στο 2023 οι μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί, αλλά το μνημείο θα είναι επισκέψιμο για ειδική ομάδα επισκεπτών.

Σε κάθε περίπτωση ένας περίπατος στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφιπόλεως και στο μουσείο δίνει μια γεύση του πλούτου που ακόμη φυλάσσει στα έγκατά της η μακεδονική γή.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More