Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίσημη επίσκεψη Βασιλιά Καρόλου και Βασίλισσας Καμίλα στη Γαλλία

Ο Κάρολος ΙΙΙ και η σύζυγος του Βασίλισσα Καμίλα θα ταξιδέψουν στη Γαλλία στις 20 Σεπτεμβρίου για μια τριήμερη επίσκεψη κατά την οποία ο βασιλιάς θα μιλήσει στη Γαλλική Γερουσία, θα παραστεί σε ένα συμπόσιο στο Παλάτι των Βερσαλλιών ενώ θα επισκεφθεί έναν βιολογικό αμπελώνα στο Μπορντό.

Η επίσημη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου στη Γαλλία αυτόν τον μήνα σκοπό έχει να εδραιώσει «τις βελτιωμένες αγγλογαλλικές σχέσεις καθώς οι δύο χώρες επιδιώκουν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους».

Το βασιλικό ζεύγος είχε αρχικά προγραμματίσει την επίσκεψη του τον περασμένο Μάρτιο και επρόκειτο να είναι η πρώτη κρατική επίσκεψη του Καρόλου από τότε που έγινε μονάρχης μετά το θάνατο της μητέρας του Βασίλισσας Ελισάβετ. Ωστόσο η επίσκεψη αναβλήθηκε εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων κατά των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αν και το βασιλικό ζεύγος πραγματοποίησε το δεύτερο σκέλος του ταξιδιού τους στη Γερμανία όπως είχε προγραμματιστεί.

Τα κυριότερα σημεία του γαλλικού τους προγράμματος θα περιλαμβάνουν:

Πρόγραμμα Παρισιού

Ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα θα ακολουθήσουν τον Πρόεδρο και την κ. Μακρόν σε μια τελετή Μνήμης και κατάθεση στεφάνων στην Αψίδα του Θριάμβου, «που σηματοδοτεί τις κοινές θυσίες του παρελθόντος και μια διαρκή κληρονομιά συνεργασίας».

Η Κάρολος ΙΙΙ θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Το βασιλικό ζεύγος θα είναι επίτιμοι προσκεκλημένοι σε Κρατικό συμπόσιο που θα διοργανωθεί στο Παλάτι των Βερσαλλιών από τον Πρόεδρο και την κυρία Μακρόν.

Ο Βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγος του Καμίλα θα συναντήσουν κοινοτικές αθλητικές ομάδες και γνωστούς αθλητικούς αστέρες, καθώς η Γαλλία φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι.

Ο Βασιλιάς ο Κάρολος θα γίνει ο πρώτος Βρετανός βασιλιάς που θα απευθύνει λόγο σε γερουσιαστές και μέλη της Εθνοσυνέλευσης στη Γαλλική Γερουσία.

Η βασίλισσα, μαζί με την κυρία Μακρόν, θα εγκαινιάσουν ένα νέο γαλλο-βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας.

Ο Βασιλιάς Κάρολος και ο Πρόεδρος Μακρόν θα παραστούν σε δεξίωση με θέμα τη βιωσιμότητα για Βρετανούς και Γάλλους επιχειρηματίες, όπου «θα ακούσουν τα σχέδια επενδύσεων που αυτοί έχουν για την προστασία της βιοποικιλότητας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Πρόγραμμα Μπορντό: 

Ο βασιλιάς Κάρολος θα συναντήσει έκτακτους εργαζόμενους και τις κοινότητες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Μπορντό του 2022, στο Forêt Experimentale, μια τοποθεσία που έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθεί τις αντιδράσεις των αστικών δασών στην κλιματική αλλαγή.

Το βασιλικό ζεύγος θα συναντήσει στρατιωτικό προσωπικό του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας όπου θα ενημερωθούν για το πώς τα δύο έθνη συνεργάζονται στον τομέα της άμυνας.

Ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα θα παρευρεθούν σε μια μεγάλη εκδήλωση με την παρουσία βρετανικών και γαλλικών επιχειρήσεων στο Μπορντό.

Το βασιλικό ζεύγος θα περιοδεύσει σε έναν βιολογικό αμπελώνα, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει σε μια βιώσιμη προσέγγιση στην παραγωγή κρασιού.

Αυτή είναι η 35η επίσημη επίσκεψη του Βασιλιά στη Γαλλία και η της συζύγου του Καμίλα. Το ζεύγος τους επισκέφθηκε τη Γαλλία για τελευταία φορά το 2019, όπου παρακολούθησε λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Μπαγιέ για τον εορτασμό της 75ης επετείου από την απόβαση της Νορμανδίας.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, συνοδευόμενη από τον πρίγκιπα Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου, πραγματοποίησε για τελευταία φορά κρατική επίσκεψη στη Γαλλία το 2014.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More