Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίσκεψη ΥΠΕΞ Τουρκίας, Χακάν Φιντάν στην Ουάσινγκτον

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, επισκέπτεται σήμερα και αύριο (7 και 8 Μαρτίου) την Ουάσινγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο του Σταρτηγικού Μηχανισμού Ηνωμένων Πολιτειών – Τουρκίας.

Ανταπόκριση – Τουρκία: Γιάννης Μανδαλίδης

Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν για τις διμερείς σχέσεις καθώς και τις περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις. Η συνάντηση του Χακάν Φιντάν με τον Άντονι Μπλίνκεν είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή.

Ένα από τα ενδιαφέροντα θέματα στην ατζέντα είναι και η διαδικασία προμήθειας από την Τουρκία 40 νέων F-16 Block-70 και εκσυγχρονισμού 79 υφιστάμενων F-16 του τουρκικού στόλου, καθώς αυτή εισέρχεται στη φάση των διαπραγματεύσεων, μετά την αποστολή από την αμερικανική πλευρά των σχεδίων των Επιστολών Προσφοράς και Αποδοχής. Η Τουρκία επιθυμεί μέρος της παραγωγής και εκσυγχρονισμού να γίνει από την εγχώρια βιομηχανία.

Η τουρκική πλευρά θέτει επίσης το θέμα της αμερικανικής πολιτικής έναντι των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, τις οποίες η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατικές και παρακλάδι της αυτονομιστικής κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ που δρα κατά της Τουρκίας.

Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών είναι ο πόλεμος στη Γάζα, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι σχέσεις με τη Ρωσία, η συμμαχική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, οι σχέσεις τις Τουρκίας με την Αφρική, οι εξελίξεις στον Καύκασο κ.ά.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι της επίσκεψης Φιντάν στην Ουάσινγκτον προηγήθηκε το ταξίδι στις ΗΠΑ του αρχηγού της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον επικεφαλής της CIA Γούιλιαμ Μπερνς και άλλους αμερικανούς αξιωματούχους.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More