Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επικεφαλής του ρωσικού στρατού φέρεται να γνώριζε τα σχέδια του Πριγκόζιν

Ο επικεφαλής στρατηγός των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, γνωστός από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ως «στρατηγός Αρμαγεδών», Σεργκέι Σουροβίκιν, φέρεται να γνώριζε περί της ανταρσίας που ετοίμαζε ο Πριγκόζιν εναντίον του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με τους New York Times. Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν επίσης να μάθουν αν ο συγκεκριμένος στρατηγός βοήθησε σε αυτή την απόπειρα του περασμένου σαββατοκύριακου. Μάλιστα οι ίδιοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως υπάρχουν ενδείξεις ότι και άλλοι του ρωσικού στρατού γνώριζαν για την επικείμενη ανταρσία. Αυτή η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί όμως.

Ο Σουροβίκιν τον Οκτώβριο τέθηκε επικεφαλής των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Τον Ιανουάριο όμως υποβιβάστηκε σε αναπληρωτή και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού διόρισε τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Βαλέρι Γερασίμοφ στην θέση του. Επιπλέον, λίγο πριν την αποτυχημένη ανταρσία ο Πριγκόζιν κατηγόρησε τον Σοϊγκού και τον Γερασίμοφ για τις αποτυχίες της εκστρατείας και την λιγοστή υποστήριξη που λάμβαναν οι μαχητές της Βάγκνερ από τον στρατό.

Ο Σουροβίκιν ήταν αυτός που πριν την αποκαλούμενη «πορεία για την δικαιοσύνη» των μαχητών της Βάγκνερ είχε προσπαθήσει να τους πείσει να αμβλύνουν την εναντίωση τους με τον ρωσικό στρατό. Έτσι έχοντας ξεκινήσει νότια, από την πόλη Ροστόφ-στον-Ντον το σαββατοκύριακο, ο Πριγκόζιν διέκοψε την πορεία του 200 χιλιόμετρα μακριά από την Μόσχα. Από την Τρίτη βρίσκεται στην Λευκορωσία.

ΠΗΓΗ: REUTERS

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More