Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επικουρική ασφάλιση του ΤΕΚΑ: Ώρα αποφάσεων για τους εργαζόμενους κάτω των 35 ετών

Διευρύνονται οι κατηγορίες των ασφαλισμένων, οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν στο Ταμείο κεφαλαιοποιητικής επικουρικής Ασφάλισης που κλείνει ήδη ένα χρόνο λειτουργίας. Μετά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας τώρα και οι ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών αποκτούν το δικαίωμα υπαγωγής στο νέο ταμείο, μετά από ηλεκτρονική αίτηση.
Την απόφαση για το αν θα ενταχθούν στο νέο ταμείο κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης (ΤΕΚΑ) δημιουργώντας τον ατομικό τους κουμπαρά εισφορών με την προσδοκία καλύτερης σύνταξης, καλούνται να πάρουν οι εργαζόμενοι κάτω των 35 ετών. ΚΑΡΤΑ Όσοι θέλουν να μετακομίσουν από την επικουρική ασφάλιση του ΕΦΚΑ στο ΤΕΚΑ πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση (στο be.teka.gov.gr) έως το τέλος του 23.

«Οι μισθωτοί πρέπει να γνωρίζουν τον Αριθμό Μητρώου Εργοδότη, οι μη μισθωτοί πρέπει να γνωρίζουν τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητάς (ΚΑΔ) τους, όπως έχει δηλωθεί στην ΑΑΔΕ», ανέφερε ο φοροτεχνικός, Αγαμέμνων Σταυρόπουλος.

Δικαίωμα ένταξης στο νέο ταμείο θα έχουν από τον ερχόμενο Μάρτιο και οι εργαζόμενοι κλάδων όπου μέχρι σήμερα δεν υπήρχε υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί.

«Το ΤΕΚΑ παρέχει τη δυνατότητα στη νέα γενιά, συμμετοχής σε ένα νέο αλλά δοκιμασμένο διεθνώς συνταξιοδοτικό θεσμό», δήλωσε ο Πρόεδρος Δ.Σ. του ΤΕΚΑ, Νικόλαος Τεσσαρομάτης.

Στο ΤΕΚΑ εντάσσονται υποχρεωτικά όλοι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας.

Ο Πάνος Τσακλόγλου, Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων υποστήριξε: «Ήδη στα μητρώα του ΤΕΚΑ κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του περιλαμβάνονται περίπου 150.000 ασφαλισμένοι και 65.000 εργοδότες».

Την ίδια ώρα, χιλιάδες μη μισθωτοί έχουν προθεσμία μέχρι τέλος του Ιανουαρίου για να δηλώσουν ασφαλιστική κατηγορία για το 23 ενώ περιμένουν την οριστική απόφαση του υπουργείου Εργασίας για την αύξηση των εισφορών τους.

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ομαλοποίηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στην αύξηση. Είναι δύσκολα», ανέφερε ο έμπορος Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

Με πληθωρισμό 10%, η μηναία επιβάρυνση ενός ελεύθερου επαγγελματία θα είναι 21 ευρώ στην πρώτη κατηγορία, ανεβαίνοντας στα 56 ευρώ για την 6η. Στο «τραπέζι» ωστόσο παραμένουν προτάσεις ώστε να είναι μικρότερη η συνολική επιβάρυνση.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More