Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιμελητήριο Καβάλας: Ανησυχούν για τον χειμώνα οι επιχειρήσεις παρά το θετικό κλίμα

Θετικό εξακολουθεί να είναι το κλίμα στις επιχειρήσεις του νομού Καβάλας για την γενική πορεία της οικονομίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δεύτερου βαρόμετρου Οικονομικής Συγκυρίας του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Ωστόσο εμφανίζει πτωτική τάση σε σχέση με το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, γεγονός που αποδίδεται στο τέλος της καλοκαιρινής σεζόν και το δυσμενές κλίμα που υπάρχει σε σχέση με την κατάσταση που θα επικρατήσει στην οικονομία τον προσεχή χειμώνα.

Η έρευνα, αφορά τις επιχειρήσεις – μέλη του Επιμελητηρίου, είναι δίμηνη και διεξήχθη σε δείγμα 335 επιχειρήσεων το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου.

Με βάση την έρευνα, ικανοποιητική κρίνουν 4 στους 10 καβαλιώτες επιχειρηματίες την κατάσταση της επιχείρησης τους για το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου 2022, ενώ για το επόμενο εξάμηνο 2 στους 10 διαβλέπουν χειροτέρευση της πορείας της.

Για το επόμενο δίμηνο το 78,3% των συμμετεχόντων επιχειρήσεων στην έρευνα σχεδιάζει να διατηρήσει το προσωπικό που απασχολεί, το 14,5% θα προχωρήσει σε απολύσεις και το 7,2% θα κάνει προσλήψεις.

Το 32,5% των επιχειρηματιών δήλωσε πως ο τζίρος των επιχειρήσεων τους μειώθηκε, το 36% πως παρέμεινε ο ίδιος, ενώ το 31,5% πως αυξήθηκε.

Σε ποσοστό 59,6% οι επιχειρήσεις έκριναν ότι θα επηρεάσει τη συνέπειά τους ως προς τις άλλες υποχρεώσεις η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Η πλειονότητα (51,7%) των επιχειρήσεων ενσωμάτωσε τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος και τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών/ προϊόντων.

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (το 66,7%) των επιχειρήσεων δυσκολεύεται να βρει το προσωπικό που χρειάζεται και δεν βρήκε τελικά ενώ μόλις το 11,7% βρήκε εύκολα αυτό που έψαχνε.

Το 62,9% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θα επηρεάσει τη λειτουργία τους.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More