Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τους καστανοπαραγωγούς κατέθεσε ο Β. Κόκκαλης

Την άμεση λήψη μέτρων στήριξης της καστανοκαλλιέργειας αλλά και προστασίας από τον μύκητα που καταστρέφει το προϊόν, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτηςη του προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά.O κ. Κόκκαλης αναφέρει μεταξύ άλλων στην ερώτηση του:

…Το τελευταίο διάστημα  έκδηλη είναι  η ανησυχία των παραγωγών για το μέλλον της καστανοκαλλιέργειας αφού πλήθος πληροφοριών αναφέρουν την απώλεια της συνδεδεμένης ενίσχυσης της στη νέα Κ.Α.Π  για τα έτη 2023 – 2027, γεγονός που θα φέρει  τους παραγωγούς σε μειονεκτική θέση και δεινή οικονομική κατάσταση.

Επιπλέον, πρόσφατα και ενώ διανύουμε την περίοδο συγκομιδής του κάστανου, διαπιστώθηκε η παρουσία ενός νέου παθογόνου μύκητα, ο οποίος προσβάλει τον καρπό προκαλώντας τη φαιά σήψη του κάστανου.

Οι καστανοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς οι τόνοι παραγωγής που κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετοι δεν μπορούν να αξιοποιηθούν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο λόγω της παντελούς έλλειψης πρόβλεψης, σχεδιασμού και κατάλληλων υποδομών αξιοποίησης τους.

Η αντιμετώπιση του νεοεμφανιζόμενου παθογόνου μύκητα απαιτεί την ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδιασμού, χρονοβόρων και υψηλού κόστους ενεργειών με την ταυτόχρονη εφαρμογή επαρκών μέτρων οικονομικής στήριξης και ενίσχυσης για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των πληττόμενων παραγωγών….

Ερωτάται ο αρμόδιος  κ. Υπουργός:

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την ουσιαστική στήριξη των καστανοκαλλιεργητών ώστε να παραμείνει ο κλάδος βιώσιμος και να συνεχίσουν να ασχολούνται επαγγελματικά με την καστανοκαλλιέργεια;
Υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ενεργειών για την αντιμετώπιση του νεοεμφανιζόμενου παθογόνου μύκητα;»

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More