Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή δράση για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας

Την ακαδημαϊκή ελευθερία σε χώρες όπου οι πανεπιστημιακοί και οι ερευνητές υφίστανται διώξεις, παρενοχλήσεις και βία, προασπίζεται εδώ και 20 χρόνια το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Insprireurope. Στο δίκτυο συμμετέχει και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με στόχο να παρέχει υποστήριξη και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον σε διωκόμενους ακαδημαϊκούς.

Τους τρόπους συντονισμού των δράσεων τους με στόχο την προάσπιση των αρχών της ακαδημαϊκής ελευθερίας σε χώρες όπου η διάδοση της επιστημονικής γνώσης γνωρίζει φραγμούς και οι πανεπιστημιακοί και ερευνητές βιώνουν διώξεις και περιορισμούς, συζητούν 30 ακαδημαϊκοί ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

Οι διωκόμενοι ακαδημαϊκοί για τα πιστεύω τους με βάση το ακαδημαϊκό τους γνωστικό αντικείμενο ή για τις προσωπικές τους αντιλήψεις και σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ουκρανία, απευθύνονται στο δίκτυο του Ιnspireurope για να λάβουν υποστήριξη.

Το ελληνικό δίκτυο του Ιnspireurope συνεργάζεται με ο Υπουργείο Παιδείας και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος απόδοσης υποτροφιών για τους διωκόμενους ακαδημαϊκούς.

Ρεπορτάζ: Όλγα Νίκου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More