Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή καταδίκη του τουρκικού επεκτατισμού

Με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και με πίστη στην αποτρεπτική ισχύ της έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού συνεχίζει να κινείται η Αθήνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή στο διάλογο, δεν πρόκειται ωστόσο να δεχθεί περαιτέρω όξυνση και έμπρακτες αμφισβητήσεις.

«Η δική μας θέση δεν έχει αλλάξει: «Τα παράθυρα του διαλόγου είναι ανοιχτά αλλά οι πόρτες στις προκλήσεις παραμένουν ερμητικά κλειστές», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν είναι η Ελλάδα αυτή η οποία οξύνει τους τόνους, δεν είναι η Ελλάδα αυτή η οποία αμφισβητεί το status quo, όπως έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή μας. Δεν είναι η Ελλάδα εκείνη η οποία δεν σέβεται τις βασικές αρχές και αξίες των σχέσεων καλής γειτονίας», συμπληρώνει.

Την ίδια στιγμή, το Βερολίνο εκπέμπει νέο μήνυμα αποκλιμάκωσης προς την Άγκυρα, μία εβδομάδα πριν από την επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στην Ελλάδα.

«Kαθιστούμε σαφές ότι δεν θεωρούμε σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις απέναντι σε γείτονες. Η κυβέρνηση το καθιστά σαφές σε κάθε ευκαιρία», σημειώνει ο Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, αναπληρωτής εκπρόσωπος Καγκελαρίας.

«Πιστεύω ότι θα είναι μία σημαντική επίσκεψη για να συζητήσουμε με τον Έλληνα πρωθυπουργό τον οποίο γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια. Θα συζητήσουμε για όλα τα ερωτήματα, διμερή ερωτήματα, ευρωπαϊκής προοπτικής και γενικότερα», αναφέρει ο Όλαφ Σολτς, καγκελάριος Γερμανίας.

Παράλληλα, στο περιθώριο της διάσκεψης για τα Βαλκάνια, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε την Αναλένα Μπέρμποκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπενθυμίζοντας την καθαρή στάση της Γερμανίδας ομολόγου του κατά του τουρκικού επεκτατισμού.

«Νομίζω ότι η κα. Baerbock, κατά την παρουσία της και στην Αθήνα, αλλά οφείλω να πω και στην Άγκυρα, τοποθετήθηκε με απόλυτη σαφήνεια και με μια στέρεη ευρωπαϊκή θέση, βασισμένη στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες», τονίζει ο Νίκος Δένδιας.

Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε εμμέσως πλην σαφώς την Ελλάδα, αναφερόμενος στον νέο τουρκικό βαλλιστικό πύραυλο.

«Τώρα έχουμε και TYPHOON μας. Κι αυτό στέλνει μήνυμα σε κάποιους. Κι εμείς παρακολουθούμε όλες αυτές τις αντιδράσεις με ευχαρίστηση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Δεν σχολιάζω τα εξοπλιστικά προγράμματα της γειτονικής χώρας και προφανώς έχω την ίδια απαίτηση από την Τουρκία, να μην σχολιάζει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας», απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Τούρκος πρόεδρος στράφηκε ξανά εναντίον του Μενέντεζ, λέγοντας ότι η Άγκυρα μπορεί να στραφεί σε εναλλακτική αγορά όπλων. Στο ίδιο μήκος κύματος παρέμεινε και ο Τσαβούσογλου.

«Η παγκόσμια αγορά είναι μεγάλη. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Ο Μενέντεζ από μόνος του δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο», υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρει: «Οι ΗΠΑ έχουν ανατρέψει την ισορροπία. Χαλάνε δηλαδή τη ζυγαριά οι ΗΠΑ. Ήρε το εμπάργκο όπλων στην ελληνική πλευρά, έστω και για ένα χρόνο».

«Εμείς δεν θέλουμε να αποκλείσουμε την Τουρκία από τον κόσμο, αυτό δεν είναι όφελος ούτε για την Ελλάδα. Αντιθέτως, θέλουμε η Τουρκία να ενταχθεί, αλλά να ενταχθεί με όρους Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», διαβεβαιώνει ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, από την άλλη πλευρά, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό ομόλογο του.

Ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος σημειώνει στο Twitter: «Επισημάνθηκε η κοινή θέληση για εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην Αν. Μεσόγειο»

Περισσότερη πίεση προς την Τουρκία ζητά από την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ.

«Μακάρι να μείνουν στη ρητορική όλα αυτά βεβαίως, αλλά νομίζω ότι και η δική μας πλευρά έχει «όπλα» που δεν τα χρησιμοποιεί», είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, στη βάση της Σούδας μεταστάθμευσαν 4 αμερικανικά F-22 Raptor, στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More