Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευ. Βενέτης: Διχογνωμία στο ΝΑΤΟ – Ένδειξη αδυναμίας ή κίνηση προσέγγισης προς την Μόσχα;

Η αποτυχία των κρατών μελών του ΝΑΤΟ να συμφωνήσουν για την παροχή γερμανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία μπορεί να σηματοδοτήσει την αυξανόμενη διαίρεση εντός της συμμαχίας σχετικά με το ζήτημα της προμήθειας βαρέων όπλων σε χώρες που δέχονται επίθεσης από τη Ρωσία. Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, έχει εντείνει τις προσπάθειες της Δύσης για την ισχυρή στρατιωτική υποστήριξη από το ΝΑΤΟ. Έναντι της Ρωσίας, η Ουκρανία κάλεσε τους συμμάχους της να της παράσχουν όπλα κι άλλη στρατιωτική βοήθεια για να αμυνθεί.

Δρ. Ευάγγελος Βενέτης – Ειδικός σε θέματα Γεωπολιτικής, Ισλάμ και Μέσης Ανατολής

 

Ως απάντηση σε αυτές τις εκκλήσεις, η Γερμανία πρότεινε να παράσχει στην Ουκρανία μια παρτίδα πλεοναζόντων αρμάτων μάχης Leopard 2. Ωστόσο, η πρόταση αυτή αντιμετώπισε αντίσταση από ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία υποστηρίζουν ότι η παροχή βαρέων όπλων στην Ουκρανία θα κλιμακώσει τη σύγκρουση και θα προκαλούσε περαιτέρω τη Ρωσία.

Αυτή η διαφωνία σχετικά με την παροχή τανκς στην Ουκρανία υπογραμμίζει ένα αυξανόμενο χάσμα εντός του ΝΑΤΟ σχετικά με το ζήτημα της προμήθειας βαρέων όπλων σε έθνη που βρίσκονται σε περιφερειακό ανταγωνισμό με την Ρωσία. Από τη μια πλευρά, υπάρχουν κράτη μέλη, όπως η Γερμανία, που υποστηρίζουν ότι η παροχή της απαραίτητης στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή της ρωσικής επέλασης και την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κράτη μέλη που διστάζουν περισσότερο να παράσχουν βαρέα όπλα, φοβούμενα ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης και ενδεχομένως να φέρει το ΝΑΤΟ σε άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Αυτός ο διχασμός εντός του ΝΑΤΟ για το θέμα της παροχής βαρέων όπλων δεν είναι νέο φαινόμενο. Στο παρελθόν, υπήρξαν παρόμοιες διαφωνίες σχετικά με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας σε χώρες, όπως η Γεωργία και η Μολδαβία. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία κι οι εντάσεις στην περιοχή έχουν φέρει αυτό το ζήτημα στο προσκήνιο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια ενιαία στάση εντός της Συμμαχίας.

Η αποτυχία συμφωνίας για την παροχή γερμανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία στέλνει επίσης ένα σημαντικό μήνυμα πρόθεσης συναίνεσης του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία, η οποία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει κατά της παροχής στρατιωτικής βοήθειας από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Η Ρωσία θεωρεί εδώ και καιρό οποιαδήποτε στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία ως άμεση απειλή για την ασφάλειά της και η έλλειψη ενότητας εντός του ΝΑΤΟ σχετικά με αυτό το ζήτημα μπορεί να θεωρηθεί ως πρόθεση διπλωματικής προσέγγισης αλλά κι ένδειξη αδυναμίας από τη ρωσική κυβέρνηση.

Σχετικό Άρθρο: Οι χώρες της Βαλτικής καλούν το Βερολίνο να στείλει «τώρα» στο Κίεβο άρματα μάχης Leopard

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More