Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευ. Βενέτης: Η σημασία της Μάχης στο Μπαχμούτ για το μέλλον του πολέμου

Η μάχη για το Μπαχμούτ είναι μια κρίσιμη συγκυρία στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία. Η πόλη βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία στο ανατολικό τμήμα της χώρας και ο έλεγχός της θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για το μέλλον του πολέμου.

Δρ. Ευάγγελος Βενέτης: Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Γεωπολιτικής

Το Μπαχμούτ βρίσκεται υπό πολιορκία από τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δυνάμεις για εβδομάδες, με τις οδούς πρόσβασης στην πόλη να σφυροκοπούνται από το ρωσικό πυροβολικό. Η πόλη είναι ένας κρίσιμος συγκοινωνιακός κόμβος με αυτοκινητόδρομους και σιδηροδρόμους που διέρχονται από αυτήν. Ο έλεγχος της πόλης παρέχει σημαντικό πλεονέκτημα σε κάθε πλευρά, καθώς επιτρέπει τη μετακίνηση στρατευμάτων και προμηθειών.

Για τον ουκρανικό στρατό, η πιθανή ανακατάληψη του Μπαχμούτ θα ήταν μια σημαντική νίκη. Θα τους επέτρεπε να δημιουργήσουν μια γραμμή ανεφοδιασμού προς την πόλη και να παράσχουν την απαραίτητη βοήθεια στον πολιορκημένο πληθυσμό. Θα τους έδινε επίσης μια βάση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, από όπου θα μπορούσαν να εξαπολύσουν περαιτέρω επιθέσεις κατά των αυτονομιστικών δυνάμεων.

Για τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές, η διατήρηση του ελέγχου του Μπαχμούτ είναι κρίσιμης σημασίας. Η απώλεια της πόλης θα εμπόδιζε σοβαρά την ικανότητά τους να μετακινήσουν στρατεύματα και προμήθειες στην περιοχή. Θα ήταν επίσης σημαντικό πλήγμα στο ηθικό τους και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω απώλειες στο πεδίο της μάχης.

Η μάχη για το Μπαχμούτ είναι επίσης σημαντική όσον αφορά τις ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις της σύγκρουσης. Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε πόλεμο δια αντιπροσώπων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, με τη Ρωσία να υποστηρίζει τους αυτονομιστές και τη Δύση να υποστηρίζει την ουκρανική κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα της μάχης στο Μπαχμούτ θα επηρεάσει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στη σχέση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην ζωή των απλών ανθρώπων. Η πολιορκία του Μπαχμούτ έχει αφήσει τους αμάχους παγιδευμένους και ευάλωτους, με περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και ιατρικές προμήθειες.

Είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης και η μάχη για τον Μπαχμούτ είναι ένα κρίσιμο βήμα σε αυτή τη διαδικασία. Και οι δύο πλευρές πρέπει να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους και πρέπει να ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι άμαχοι προστατεύονται και η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη.

Εν γένει, η μάχη για το Μπαχμούτ είναι μια κρίσιμη συγκυρία στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ο έλεγχος της πόλης θα δώσει σημαντικό πλεονέκτημα στην πλευρά που θα επικρατήσει και θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Ενώ για την Ουκρανία το Μπαχμούτ είναι σημαντικό για την πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση διαρκείας, για την Ρωσία είναι στρατηγικό σημείο για την ρωσική προέλαση στα ουκρανικά εδάφη στο Ντονμπάς κι ευρύτερα ανατολικά του Δνειπέρου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More