Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευ. Βενέτης: Λιβύη – η αποπομπή Μανγκούς και η σύγκρουση Δύσης κι Ανατολής

Η υπερδεκαετής αστάθεια της Λιβύης ως αποτέλεσμα της ανατροπής και δολοφονίας του Μοαμμάρ Καντάφι από τις ΗΠΑ έχει βυθίσει την χώρα και την ευρύτερη περιοχή της Υποσαχάριας Αφρικής και της Ανατολικής Μεσογείου σε ατελείωτες περιπέτειες, η έξοδος από τις οποίες δεν είναι ορατή βραχυπρόθεσμα, ιδιαίτερα λόγω της ταυτόχρονης εμφάνισης των αναθεωρητικών δυνάμεων της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Δρ. Ευάγγελος Βενέτης – Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής

Η πρόσφατη αποκάλυψη από το ισραηλινό υπουργείο εξωτερικών για την μυστική συνάντηση της μέχρι πρότινος Λίβυας Υπουργού Εξωτερικών Ναζλά αλ-Μανγκούς με τον επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας πριν από ένα μήνα στην Ρώμη οδήγησε στην αποπομπή της Μανγκούς από το αξίωμα και την χώρα της προς την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κίνηση του Τελ Αβίβ αναδεικνύει την παρασκηνιακή σύγκρουση Ρωσίας και Τουρκίας με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ στην Λιβύη. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η Μανγκούς κι άλλα στελέχη της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης ασκούν πολυμερή διπλωματία μεταξύ Δύσης κι Ανατολής. Η εν λόγω διπλωματία ίσων αποστάσεων έχει ενοχλήσει το Τελ Αβίβ και την Ουάσινγκτον, καθώς βλέπουν την αύξηση της τουρκικής και ρωσικής επιρροής στην Λιβύη.

Συνεπώς η εσκεμμένη διαρροή της μυστικής συνάντησης Μανγκούς-Κοέν από το Τελ Αβίβ αποτελεί προειδοποίηση προς τα μέλη της λιβυκής κυβέρνησης για την σχέση τους με τις αναθεωρητικές δυνάμεις της Ρωσίας και της Τουρκίας αλλά και για το γεγονός ότι το Τελ Αβίβ κι η Ουάσινγκτον είναι σε θέση, ακόμη και με σπασμωδικές κινήσεις να ανακατέψουν τράπουλα στο ήδη εύθραυστο πολιτικό σκηνικό της Λιβύης. Είναι, βέβαια, άλλο θέμα αν αυτές οι σπασμωδικές κινήσεις αντανακλούν την αμερικανο-ισραηλινή ανησυχία για την μείωση της επιρροής της Ουάσινγκτον και του Τελ Αβίβ στην Λιβύη.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More