Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευ. Βενέτης στο ertnews.gr: Ο ατσαλάκωτος κύριος Πούτιν

Η ανταρσία του Γιεβγένι Πριγκόζιν κράτησε λιγότερο από 24 ώρες κι αποτυγχάνοντας δημιούργησε μια νέα κατάσταση στην Ρωσία και την Λευκορωσία με προεκτάσεις στο ουκρανικό μέτωπο κι άλλα θέατρα επιχειρήσεων στην Ευρασία κι ανά τον κόσμο. Ερωτήματα, αναπάντητα προς το παρόν, εγείρονται για τον ρόλο της Δύσης στο κίνημα της Βάγκνερ αλλά και τις συνέπειες της ανταρσίας που ακόμη δεν είναι ορατές.

Δρ. Ευάγγελος Μελέτης

Ενεργά ή μη, η Δύση υποστήριξε τον Πριγκόζιν επιδιώκοντας αφενός την άμεση ανατροπή του Ρώσου Προέδρου, αφετέρου να πλήξει το πολιτικό κύρος του Πούτιν στην ρωσική κοινή γνώμη ώστε να ανατραπεί σε δεύτερο χρόνο. Οι ΗΠΑ κι οι σύμμαχοί τους χρησιμοποίησαν το ουκρανικό μέτωπο για να επικοινωνήσουν με την ηγεσία της Βάγκνερ και να την ενισχύσουν με κάθε τρόπο.

Το γεγονός ότι οι ρωσικές γραμμές στο ουκρανικό μέτωπο παρέμειναν εν γένει άθικτες αποδεικνύει την αποτυχία του Πριγκόζιν και των ΗΠΑ να προκαλέσουν αναταραχή και πτώση των ρωσικών γραμμών ώστε να ευνοηθούν οι Ουκρανοί σε ταυτόχρονη αντεπίθεσή τους. Μια τέτοια εξέλιξη θα μετέφερε τον πόλεμο στο παρακείμενο ρωσικό έδαφος και θα έφερνε τον Πούτιν προ αδιεξόδου.

Με συνοπτικές διαδικασίες «σκουπίστε, ψεκάστε, τελειώσατε» ο Ρώσος πρόεδρος κράτησε τα ηνία των επιχειρησιακών εξελίξεων και τα κλειδιά της FSB, στοιχείο που αποτέλεσε το μυστικό της επιτυχίας του Πούτιν και της αποτυχίας του Πριγκόζιν. Τα υπόλοιπα ήταν διαδικαστικά θέματα επικοινωνίας για την προβολή του πολιτικού κύρους του Ρώσου προέδρου και την ταπείνωση των επίδοξων αντιπάλων του.

Παρά την αποτυχία της ανταρσίας της Βάγκνερ, οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι ο Πούτιν έχασε το κύρος του στις τάξεις της ρωσικής διοίκησης και τον ρωσικό λαό κι ότι είναι θέμα χρόνου η πτώση του. Ο Πούτιν όμως έχει διαφορετική γνώμη. Επιτυγχάνοντας την άμεση ανάσχεση του κινήματος έστειλε όμηρο τον Πριγκόζιν στην Λευκορωσία και ανακοίνωσε στον ρωσικό λαό ότι χάρη στην μακροθυμία του αποφεύχθηκε η αδελφοκτονία. Με αυτό τον τρόπο παρουσιάστηκε για άλλη μια φορά ως προστάτης και φύλακας-άγγελος όλων των Ρώσων ο οποίος με το άγρυπνο βλέμμα του εγγυάται την ασφάλεια της χώρας. Τί ισχύει, λοιπόν; έχασε ή κέρδισε ο Πούτιν;

Ενώ βραχυπρόθεσμα δημιουργήθηκε η απορία στη ρωσική κοινή γνώμη για το κατά πόσο το Κρεμλίνο είναι σε θέση να προλάβει την εκδήλωση τέτοιου είδους κινημάτων, ο Πούτιν δεν άφησε περιθώρια αμφιβολίας για το ποιος έχει τον έλεγχο της χώρας. Μεσομακροπρόθεσμα, ωστόσο, τέτοιου είδους αμφιβολίες αναμένεται να ξεχασθούν από την ρωσική κοινή γνώμη και το κύρος του Πούτιν θα παραμείνει ατσαλάκωτο, όπως συνέβη και με το κύρος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντοαν μετά το πραξικόπημα του 2016 ή όπως λένε «Ό,τι δεν με σκοτώνει, με κάνει πιο δυνατό».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More