Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευ. Βενέτης: Συνάντηση χαμηλών προσδοκιών στο Βίλνιους

Δύο εικοσιτετράωρα μετά την συμφωνία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ για την εισδοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η επικείμενη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στην Διάσκεψη του Βίλνιους προβάλλεται από μερικά ΜΜΕ ως ελπιδοφόρα για το μέλλον των διμερών σχέσεων, ότι δηλαδή θα υπάρξει αλλαγή στο αδιέξοδο των προβλημάτων των διμερών σχέσεων που χρονίζουν για δεκαετίες. Υπάρχει όντος τέτοια προοπτική κατά την επικείμενη συνάντηση;

Δύο παράγοντες διαμορφώνουν το κλίμα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με επίδραση και την συνάντηση της Τετάρτης: αφενός η παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα, αφετέρου το μειονεκτικό για την Ελλάδα ισοζύγιο γεωπολιτικής ισχύος έναντι της Τουρκίας.

Η διαπάλη Ανατολής και Δύσης για τον έλεγχο της Ευρασίας δημιουργεί πόλωση που δεν ευνοεί την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Λόγω της ανεξάρτητης τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής και της στάσης επιτήδειου ουδέτερου η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε «πυλώνα σταθερότητας» ή προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης στα Βαλκάνια και την Αν. Μεσόγειο.

Δρ. Ευάγγελος Βενέτης – Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μ. Ανατολής

Σε διμερές επίπεδο το ισοζύγιο ισχύος γέρνει υπέρ της Τουρκίας κυρίως λόγω της ανεξάρτητης κι αναθεωρητικής πολιτικής της την οποία όμως συνδυάζει έντεχνα με το πλαίσιο των συμμαχικών της υποχρεώσεων στο ΝΑΤΟ, στο οποίο παραμένει υπ’ ατμόν. Η δημιουργική πολιτική του επιτήδειου ουδέτερου της Άγκυρας της έχει αποφέρει μια σειρά αυξημένων γεωπολιτικών ερεισμάτων στην φαρέτρα της που της επιτρέπουν να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος.

Στον αντίποδα η φαρέτρα της Ελλάδας είναι κενή από δικά της γεωπολιτικά ερείσματα. Ως ανεπιτήδευτη σύμμαχος βασίζεται στην στήριξη τρίτων και ακολουθεί τις εξελίξεις αντί να τις δημιουργεί. Με άδεια φαρέτρα η Αθήνα δεν μπορεί να περιμένει κάτι ουσιώδες στο Βίλνιους.

Επομένως Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται αντωπά τόσο σε διμερές όσο και πολυμερές επίπεδο. Στην διμερή συνάντηση στο Βίλνιους η Τουρκία προσέρχεται με αυξημένο κύρος λόγω της συμφωνίας για την Σουηδία και των ανταλλαγμάτων που πήρε ο Έρντοαν. Το μόνο όφελος για τις διμερείς σχέσεις θα είναι μερικές αναμνηστικές φωτογραφίες και πολλά χαμόγελα, απόδειξη της συντήρησης του διαύλου επικοινωνίας των δύο πλευρών.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More