Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εφηβική υγεία- οι συνέπειες της πανδημίας

Πόσο εκπαιδευμένοι είναι γονείς και κηδεμόνες να είναι καλοί ακροατές με τα παιδιά και πόσο οι διαδοχικές κρίσεις επηρέασαν την συμπεριφορά των νέων; Σε αυτά απαντά η Άρτεμις Τσίτσικα, καθηγήτρια παιδιατρικής και εφηβικής ιατρικής Ε.Κ.Π.Α..

Ένας διάλογος μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότι το επιθυμούν ή το μπορούν και τα δυο μέρη που τους αφορά.

Τα  σημερινά παιδιά εδικά της εφηβικής ηλικίας μεγάλωσαν διαφορετικά από τις προηγούμενες γενιές. Από το 2008 και μετά περνάμε διαδοχικές κρίσεις σημειώνει η κ. Τσίτσικα. Αρχικά ήταν η οικονομική, ακολούθησε η περίοδος της πανδημίας, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η νέα ενεργειακή –οικονομική κρίση που επέφερε, όπου οι γονείς έχουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της καθημερινότητος, οικονομικά και απλής διαχείρισης της οικογένειας, που μερικές φορές τους φαντάζουν δυσβάστακτα. Έτσι δεν έδωσαν την δέουσα προσοχή στην επικοινωνία με τα παιδιά, μια ούτως ή άλλως δύσκολη υπόθεση.

Από την πλευρά τους οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους, είχαν τα θέματα εξαρτήσεως τους από το διαδίκτυο, την επίδραση των social media, της απομονώσεως τους σε ένα περιβάλλον μακριά από το σχολείο και τις κοινωνικές δραστηριότητες, που τους προκαλούν ασφυξία. Έτσι, εβρισκόμενοι αντιμέτωποι με τα σύγχρονα αδιέξοδά τους συχνά καταφεύγουν σε ακραίες εκφράσεις βίας.

Οι έφηβοι επιδιώκουν να απεξαρτηθούν από την γονική επίβλεψη και επηρεαζόμενοι από τα μηνύματα που λαμβάνονται μέσω διαδικτύου αποκτούν μια διαστρεβλωμένη εικόνα της ζωής που μπορούν να έχουν.

«Χρειάζεται να είμαστε πιο λειτουργικοί και να επανεκπαιδευτούν οι γονείς. Αυτό θα επιτευχθεί με τις Ακαδημίες Γονέων, που θα λειτουργήσουν σε όλη την επικράτεια  μέσω του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων, το οποίο δίνει έμφαση σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας και στην πρόληψη αυτών κατά την εφηβεία, εξετάζοντας μεταξύ άλλων την Διαχείριση του άγχους και τις διαπροσωπικές σχέσεις κ.ά.. Με στόχο την ευαισθητοποίηση και την παρακίνηση όλων όσων έχουν ανάγκη να μοιραστούν το πρόβλημα τους απευθύνεται το μήνυμα «Έλα να μιλήσουμε… μην κρύβεις άλλο το πρόβλημά σου».

Όπως λέει η  κ. Τσίτσικα, οι γονείς μπορούν να καλούν στην Ειδική Τηλεφωνική  Γραμμή Βοήθειας με αριθμό 8004009 του ΕΚΠΑ, να συζητούν τα θέματα που αντιμετωπίζουν και να  λαμβάνουν συμβουλές και στήριξη.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More