Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εύθραυστη εκεχειρία στη Μέση Ανατολή μετά από μία αιματηρή εβδομάδα

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η αμερικανική προεδρία το Σάββατο 13/5 για την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ, έπειτα από πέντε ημέρες πολέμου με 35 νεκρούς, ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, εξαίροντας τον ρόλο ιδίως της αιγυπτιακής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση.

«Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεργάστηκαν στενά με εταίρους στην περιοχή για να επιτευχθεί ο τερματισμός των εχθροπραξιών, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες ανθρωπίνων ζωών και να αποκατασταθεί η ηρεμία, για χάρη τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστίνιων», ανέφερε η Καρίν Ζαν-Πιερ, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Πρόσθεσε πως η αμερικανική κυβέρνηση είναι «ευγνώμων» στον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και στον εμίρη του Κατάρ, τον σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, για τις «διπλωματικές προσπάθειες κρίσιμης σημασίας» στελεχών των κυβερνήσεών τους.

Όμως μερικές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν περίπου ένα τέταρτο της ώρας αφού θεωρητικά τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός και ακολούθησαν ισραηλινά πλήγματα, πριν αποκατασταθεί κατά τα φαινόμενα η ηρεμία και Παλαιστίνιοι βγουν κατά εκατοντάδες στους δρόμους της Λωρίδας της Γάζας, που ήταν έρημοι εδώ και μέρες.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, δυο ακόμη ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας μετά τις 23:00, χωρίς να υπάρξουν θύματα, πέρα από τρεις ανθρώπους που τραυματίστηκαν καθώς έσπευδαν στα καταφύγια, σύμφωνα με τις ισραηλινές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Η πολύνεκρη κλιμάκωση της βίας αυτή την εβδομάδα ήταν η χειρότερη από τον περασμένο Αύγουστο. Άρχισε την Τρίτη, με ισραηλινά πλήγματα που σκότωσαν τρία στελέχη του στρατιωτικού βραχίονα του κινήματος Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, το οποίο το Ισραήλ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση.

Το Ισραήλ και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ ευχαρίστησαν την Αίγυπτο για τη μεσολάβησή της.

Ο Τσάχι Χανέγκμπι, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ, φάνηκε επίσης εμμέσως πλην σαφώς να επιβεβαιώνει την εκεχειρία, προειδοποιώντας ωστόσο πως το Ισραήλ θα ανταποδώσει περαιτέρω επιθέσεις, ευχαριστώντας την Αίγυπτο για τις «σπουδαίες προσπάθειες» που κατέβαλε, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa-Reuters

Σχετικές ειδήσεις
Συμφωνία Ισραήλ και Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας για εκεχειρία

Νεκρός από ισραηλινά πυρά διοικητής του Ισλαμικού Τζιχάντ – 33 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες πέντε ημέρες

Λωρίδα της Γάζας: Δύο νεκροί από ισραηλινό πλήγμα σε πολυκατοικία

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More