Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ε.Ε: Προειδοποίηση στην Γεωργία για την υγεία  του κρατούμενου πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησαν τις γεωργιανές αρχές τη Δευτέρα για την κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, που είναι φυλακισμένος από τον Οκτώβριο του 2021 και ο οποίος ισχυρίζεται ότι δηλητηριάστηκε κατά την κράτηση του.

Ο πρώην ηγέτης της Γεωργίας είναι φυλακισμένος για περισσότερο από ένα χρόνο, καταδικάστηκε για «κατάχρηση εξουσίας», μια κατηγορία που θεωρείται πολιτική. Η υγεία του έχει επιδεινωθεί σοβαρά κατά τη διάρκεια της κράτησης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Σαακασβίλι κατηγόρησε τους γιατρούς που διορίστηκαν από τις γεωργιανές αρχές ότι αρνήθηκαν να του κάνουν τη σωστή θεραπεία και κατήγγειλε την πρόθεση να τον σκοτώσουν.

Σε συντονισμένη διαδικασία, οι πρωτεύουσες των 27 μελών της ΕΕ απέστειλαν προειδοποίηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Γεωργίας τη Δευτέρα, ανέφερε ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τιφλίδα, Πάβελ Χερτσίνσκι.

Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, 55 ετών, κυβέρνησε τη Γεωργία από το 2004 έως το 2013, μετά την οποία εξορίστηκε για οκτώ χρόνια, περνώντας μεγάλο μέρος του χρόνου του στην Ουκρανία, τη χώρα όπου έλαβε την υπηκοότητά του και είχε πολιτικές ευθύνες.

Επέστρεψε λαθραία στη Γεωργία ενόψει των τοπικών εκλογών στις αρχές Οκτωβρίου 2021, συνελήφθη αμέσως για να εκτίσει ποινή φυλάκισης έξι ετών για «κατάχρηση εξουσίας», που επιβλήθηκε ερήμην το 2018.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ουκρανία και η Δημοκρατία της Μολδαβίας ζήτησαν την απελευθέρωσή του.

Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι νοσηλεύεται από πέρυσι στο νοσοκομείο, αφού έκανε 50ήμερη απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για την κράτησή του. Κατηγορεί ότι δηλητηριάστηκε με βαρέα μέταλλα και υποστηρίζει ότι πάσχει από ανορεξία και καχεξία (κατάσταση βαθιάς αδυναμίας του οργανισμού, που συνδέεται με σοβαρό υποσιτισμό). Σύμφωνα με αρκετούς γιατρούς, ζύγιζε 115 κιλά πριν από τη σύλληψή του, χάνοντας περισσότερα από 50 κιλά στην κράτηση.

Οι γεωργιανές αρχές υποστηρίζουν ότι ο πρώην πρόεδρος λαμβάνει όλη τη φροντίδα που χρειάζεται.

Πέρυσι, η ΕΕ ανέβαλε την αίτηση ένταξης της Γεωργίας, υποστηρίζοντας ότι η χώρα πρέπει να βελτιώσει τη δημοκρατία της.

Πηγή: AFP

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More