Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ε. Ζεμενίδης: Σε πολύ χαμηλό επίπεδο οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας – Χωρίς αλλαγή πολιτικής δε θα πάρουν αυτό που θέλουν

Για τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Τουρκίας και των δύο βασικών υποψηφίων στις εκλογές της 14η Μαΐου, Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μίλησε στην ΕΡΤ ο Έντι Μεζενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ εάν και «επίσημα δεν παίρνουν θέση, σίγουρα θέλουν την αντιπολίτευση γιατί οι διμερείς σχέσεις έχουν φτάσει σε ένα πολύ χαμηλό επίπεδο».

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν εμπιστεύονται πλέον τον Ερντογάν μεταφέροντας το κακό κλίμα που υπάρχει μεταξύ Αμερικής και Τουρκίας και ειδικότερα Μπάιντεν και Ερντογάν.

Αναφορικά με τις προσβλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για τον Αμερικανό πρόεδρο, τον οποίο αποκάλεσε «τσαρλατάνο» ο ελληνοαμερικανός πολιτικός παράγοντας τόνισε ότι πρόκειται για δηλώσεις που γίνονται λόγο των τουρκικών εκλογών και απευθύνονται κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η στάση που κράτησε ο Ταγίπ Ερντογάν σε Ρωσία και Ουκρανία τον έκανε να μην αντιμετωπίζεται πια ως αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ.

Πώς σχολιάστηκε το προβλητικό βίντεο του ΑΚP

Από την πλευρά του ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολή, Γιάννης Μανδαλίδης, αναφέρθηκε στο προκλητικό προεκλογικό σποτ του ΑΚΡ που εμφανίζει ως τουρκικά εδάφη τμήμα της Δυτικής Θράκης και ορισμένα ελληνικά νησιά λέγοντας ότι στο βίντεο φαίνεται «ο τουρκικός χάρτης να κοκκινίζει και αυτό το κόκκινο χρώμα της σημαίας να επεκτείνεται δυτικά προς την προς τα ελληνικά νησιά και τη Θράκη».

Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε και από τον Έντι Ζεμενίδη ο οποίος δήλωσε σκωπτικά ότι απορεί πώς γλίτωσε από το βίντεο του κυβερνώντος κόμματος και η Κύπρος.

«Αυτό τον χάρτη πρέπει να τον δείχνουμε στις Βρυξέλλες και στη Ουάσιγκτον. Δεν υπάρχουν θερμές σχέσεις. Υπάρχει μια παύση. Υπάρχει μια αποκλιμάκωση αλλά δεν έχουμε δει ακόμα αλλαγή πολιτικής που και εμείς στην Ομογένεια. Πρέπει να έχουμε απαίτησει να αλλάξει η πολιτική και όχι να έχουμε μια προσωρινή αποκλιμάκωση»

Αναφορικά με το θέμα της αναβάθμισης και της αγοράς F-16 τόνισε ότι, «χωρίς αλλαγή πολιτικής δεν πέρνουν αυτό που θέλουν». Και όπως είπε το «μικρό πακέτο» που ενέκρινε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν ένα μήνυμα προς την Τουρκία για το τι πρέπει να κάνει σε σχέση με ΝΑΤΟ και την ένταξη και της Σουηδίας, μετά τη Φιλανδία, στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Έντονος υπέρμαχος των ελληνικών συμφερόντων ο κ. Ζεμενίδης αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κάναμε ολόκληρο πόλεμο στην Ουκρανία επικαλούμενοι κάποιες αξίες», πώς είναι δυνατόν «να μην έχουμε τις ίδιες αξίες στο Αιγαίο και στην Κύπρο;». Και όπως τόνισε, «ο κ. Μενέντεζ είναι ξεκάθαρος και δεν είναι και μόνος του. Οι Τούρκοι θα πρέπει να αλλάξουν και την πολιτική τους απέναντι της Ελλάδος», δήλωσε στην ΕΡΤ ο εκτελεστικός διευθυντής του ΗΑLC.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβαστε επίσης:

Τσαβούσογλου: Yπάρχουν νησιά στο Αιγαίο με αμφισβητούμενο καθεστώς

Τσαβούσογλου και Μπλίνκεν συζήτησαν την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More