Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζερεφός για τις πυρκαγιές: «Πείτε στους Έλληνες να λυπηθούν τη χώρα, είναι κρίμα να την πυρπολούν»

«Οι Έλληνες να λυπηθούν τη χώρα. Τίποτα άλλο. Όλα θα γυρίσουν και στον εμπρηστή», επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και τον Θάνο Σιαφάκα ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός.

Επιπλέον, όπως τόνισε ο ίδιος:

«Όταν είναι τέτοιες καταστάσεις, όποιος κάνει εργασίες ή ανάβει σπίθες για τον οποιοδήποτε λόγο, είναι σαν “να βάζει μπουρλότο” στα σπίτια των άλλων γειτόνων του και πιο μακριά ακόμα δηλαδή, είναι κρίμα να “πυρπολεί” τη χώρα του (…) Εδώ πρόκειται για εγκληματική αμέλεια. Είχαμε γράψει ένα μικρό άρθρο με τον ποινικολόγο, κ. Μυλωνόπουλο, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο ή ίσως και δυο χρόνια, σχετικά με την ανάγκη ποινικού χαρακτηρισμού του εμπρησμού εξ αμελείας».

Υπερθεματίζοντας, απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Θάνο Σιαφάκα, ανέφερε: «Προσωπικά σαν δημοσιογράφος πείτε στους Έλληνες να λυπηθούν τη χώρα. Τίποτα άλλο. Όλα θα γυρίσουν και στον εμπρηστή. Το κόστος από την κλιματική αλλαγή, την ανθρωπογενή, αν δεν κάνουμε τίποτα, αν δεν πάρουμε μέτρα και συνεχίζουμε να έχουμε αυτή την ανεμελιά και να καίμε τα δάση μας, στο τέλος της εκατονταετίας αυτής, δηλαδή το 2100, συσσωρευτικά θα έχει μαζευτεί χρέος 700 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή διπλάσιο του χρέους που έχουμε από το παρελθόν».

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Ντουμπάι»

Αναφερθείς στα λεγόμενο του σεισμολόγου κ. Λέκκα, ανέφερε: «Δεν μπορεί να βγαίνουμε με δηλώσεις ότι η Ελλάδα θα γίνει Ντουμπάι. Όχι δε θα γίνει Ντουμπάι και δεν μπορεί να γίνει Ντουμπάι για δύο λόγους: Πρώτον, κλιματικά δεν έχουμε καμία σχέση με το Ντουμπάι και δεύτερον το Ντουμπάι έχει τελείως διαφορετικά κλιματικά χαρακτηριστικά από την Ανατολική Ελλάδα».

Για τα σημεία στην Ελλάδα που εκτιμά ότι είναι «σαν το Μάτι», επισήμανε:

«Κάθε περιοχή δυνητικά σε μια ακραία κατάσταση μπορεί να είναι “Μάτι”. Μπορεί να γίνει “Μάνδρα”. Γιατί τώρα ξανάγινε της μόδας η Μάνδρα. Η Μάνδρα είναι της μόδας με εκείνη τη φοβερή πλημμύρα και τα έργα τα λάθος που είχαν γίνει. Και τώρα επανέρχεται με τη δασική πυρκαγιά. Κάθε περιοχή έχει κίνδυνο. Όποιος θεωρήσει ότι η δική του περιοχή είναι απρόσβλητη από ακραία φαινόμενα, όπως είναι και οι δασικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες (…) είναι λάθος. Εγώ δίνω μεγάλη σημασία για την Ανατολική Ελλάδα σε αυτό, διότι ανεβαίνει και η μέση στάθμη της θάλασσας και ταυτόχρονα υποβαθμίζεται το γλυκό νερό που έχουμε στην ξηρά. Αποτέλεσμα είναι να διεισδύει υφάλμυρο νερό και να γίνεται άγονη η γη (…)».

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More