Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζιμπάμπουε: Ο πρόεδρος νικητής των εκλογών, η αντιπολίτευση αμφισβητεί το αποτέλεσμα

Ο 80χρονος Έμερσον Μνανγκάγκουα εξασφάλισε μια δεύτερη πενταετή θητεία στον προεδρικό θώκο της Ζιμπάμπουε, καθώς ανακηρύχτηκε νικητής των εκλογών – με ποσοστό 53% – από την εκλογική επιτροπή της αφρικανικής χώρας (Zimbabwe Electoral Commission – ZEC).

Ο Έμερσον Μνανγκάγκουα, γνωστός με το προσωνύμιο «κροκόδειλος», προέρχεται από τους κόλπους του πανίσχυρου ZANU-PF (Αφρικανική Εθνική Ένωση της Ζιμπάμπουε – Πατριωτικό Μέτωπο) που κυβερνά τη Ζιμπάμπουε από το 1980 όταν η πρώην βρετανική αποικία έγινε ανεξάρτητο κράτος. Ο Μνανγκάουα ήταν αντιπρόεδρος του Μουγκάμπε (2014-2017) προτού αποπεμφθεί τον Νοέμβριο του 2017 και εγκαταλείψει τη χώρα (αρχικά μετέβη στη Μοζαμβίκη και στη συνέχεια στη Νότια Αφρική). Λίγες ημέρες αργότερα, ο επί τέσσερις δεκαετίες πρόεδρος της Ζιμπάμπουε ανατράπηκε με πραξικόπημα και ο Μνανγκάγκουα επέστρεψε στην πατρίδα του για να αναλάβει την εξουσία. Στις εκλογές που διεξήχθησαν το 2018 επικράτησε οριακά του αντιπάλου του, Νέλσον Τσαμίσα, ο οποίος κατήγγειλε νοθεία, αλλά το συνταγματικό δικαστήριο επικύρωσε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο 45χρονος Τσαμίσα ήταν εκ νέου υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις φετινές προεδρικές εκλογές. Εκπρόσωπος του κόμματος CCC (Συνασπισμός Πολιτών για την Αλλαγή) απέρριψε «οποιαδήποτε αποτέλεσμα ανακοινώθηκε βιαστικά χωρίς διαδικασία επαλήθευσης».

Ο επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών της ΕΕ δήλωσε την Παρασκευή πως οι εκλογές διεξήχθησαν σε «κλίμα φόβου». Παρατηρητές της Κοινότητας για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής (SADC) επεσήμαναν τη μεροληπτική κάλυψη της προεκλογικής εκστρατείας από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και την απαγόρευση συγκεντρώσεων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-dpa

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More