Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Ζωή Χαρισάμενη”: Ένας ανατρεπτικός μονόλογος για τη δυσκολία και τη νίκη της ζωής

Η παράσταση “Ζωή Χαρισάμενη” κάνει πρεμιέρα απόψε στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Φαργκάνη ART, στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την κα Αγγελική Λεμονή, πρόκειται για έναν μονόλογο, με ένα καταπληκτικό κείμενο του Κώστα Τσιάνου που περιγράφει όλη τη δυσκολία της ζωής.

Η βραβευμένη ηθοποιός που με ιδιαίτερη μαεστρία και τεχνική ερμηνεύει τον ρόλο της Ζωής, έχει αποσπάσει ενθουσιώδεις κριτικές, ενώ της απονεμήθηκε το 1ο Βραβείο Ερμηνείας γυναικείου ρόλου.

Η Ζωή, η ηρωίδα του έργου, πέρασε «Δια Πυρ(αι) ός και σιδήρου» από την ημέρα που την βρήκαν νεογέννητη, στο κατώφλι κάποιου χωριάτικου σπιτιού. Η Ζωή, αγνώστου πατρός και μητρός. Η Ζωή, του περιθωρίου. Η Ζωή, παραδουλεύτρα οίκου ανοχής. Η Ζωή, μάνα τριών νόθων παιδιών. Η Ζωή, η Αγία…

Πότε από δω, πότε από κει κατέληξε, πάμφτωχη κι αγράμματη, παραδουλεύτρα σε οίκο ανοχής. Αστεφάνωτη και με παιδιά νόθα, έζησε μια «Ζωή…χαρισάμενη» ανάμεσα σε πόρνες, σωματέμπορους, μαυραγορίτες, προδότες και με όλα τα αποβράσματα της κοινωνίας. Γνώρισε τη δικτατορία του Μεταξά, τον πόλεμο, την κατοχή, τον εμφύλιο σπαραγμό και όλη τη ζοφερή μετεμφυλιακή περίοδο. Σε μία Ελλάδα εξαθλιωμένη πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά, κατόρθωσε με το παντοδύναμο μητρικό της ένστικτο να μεγαλώσει και να αποκαταστήσει μόνη τα παιδιά της. Έχοντας έμφυτο το αίσθημα της αυταπάρνησης, της γενναιοψυχίας και του αυτοσαρκασμού, βγήκε νικήτρια στη ζωή και τελικά αναδεικνύεται πρόσωπο ιερό, σεβαστό, όπως τόσες και τόσες γυναίκες που βίωσαν κι αυτές μία «Ζωή …χαρισάμενη!».

 

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More