Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζωντανεύει το εργοστάσιο – φάντασμα της Σύρου

Ένα εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας από τα 68 που είχε κάποτε η Σύρος, και τα οποία αναπτύχθηκαν κυρίως μετά την άφιξη των προσφύγων από την Μικρασιατική καταστροφή, έπειτα από 38 χρόνια σιωπής αποκτά καινούργια ζωή.

Ο Δημήτρης Σταυρακόπουλος, ιδρυτής του Hermoupolis Heritage Κλωστοϋφαντουργία, επισκέφτηκε για πρώτη φορά τον χώρο το 2013 και έκτοτε ξεκίνησε τις διαδικασίες διάσωσης και μετατροπής του σε ένα σύγχρονο μουσείο.

Η ιστορία ξεκίνησε το 1914, λίγο πριν την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο Αλέξανδρος Κωνσταντινόπουλος και ο Γεώργιος Ζησιμάτος, έμπορος και κλώστης αντίστοιχα, προχώρησαν στη σύσταση της «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ & ΖΗΣΙΜΑΤΟΣ Ο.Ε.», με αντικείμενο την κατασκευή και πώληση καλτσών και κάθε είδους πλεκτικής. Κάλτσες και μαντήλια – κεφαλοδέματα, πετσέτες και πεσκίρια.

Οι ιδιοκτήτες επιβίωσαν και επεξέτειναν το εργοστάσιο μετά από τις περιπέτειες του Β΄ΠΠ  και έως τα τέλη της δεκαετίας του 1970 η επιχείρηση ήταν κερδοφόρα. Στην αυγή της δεκαετίας του΄80 με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, η εγχώρια βιομηχανία υπέστη τις συνέπειες του ανταγωνισμού αφού η αγορά κατακλύστηκε από ευρωπαϊκά προϊόντα, πολύ φθηνότερα. Επίσης, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Η εποχή της αποβιομηχάνισης και των άστοχων συναινέσεων σε ευρωπαίους εταίρους.

Το θλιβερό τέλος σήμανε το 1986, αναφέρει ο κ. Σταυρακόπουλος. Δόθηκαν οι καλοκαιρινές άδειες στους εργαζόμενους και έπειτα από ένα τηλεφώνημα που δέχθηκε ο τότε ιδιοκτήτης, ουδέποτε επέστρεψαν. Έλαβαν ενημέρωση ότι το εργοστάσιο παύει την λειτουργία του.

Ο χρόνος πάγωσε επάνω στους μηχανοκίνητους αργαλειούς, στα στημόνια που ήταν έτοιμα και στις ανέμες, γεμάτες με χρωματιστές μπομπίνες, στο βαφείο με τα καζάνια και στις ξύλινες απλώστρες, όπου στέγνωναν τα φρεσκοβαμμένα νήματα. Τα χνούδια κάλυψαν τα γρανάζια και οι καρτέλες με τα σχέδια σκέβρωσαν.   

Η εικόνα της εγκατάλειψης ως αποτέλεσμα πολιτικών παιχνιδιών, που έβαλαν το νησί και την χώρα σε πορεία φθοράς.

Το 2015 άρχισαν οι εργασίες και έπειτα από μια δύσκολη διαδρομή ο κ. Σταυρακόπουλος βλέπει τον χώρο να παίρνει νέα ζωή.

Άλλο ένα απομεινάρι μια εποχής που μοιάζει να πέρασε ανεπιστρεπτί. Διάσπαρτα  στην επικράτεια καταλήγουν σε χώρους συνεστιάσεων και διασκέδασης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More