Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ημέρα μνήμης των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη Θερμή Λέσβου

Ξεκίνησαν από χθες Δευτέρα του Πάσχα το απόγευμα, οι θρησκευτικές εκδηλώσεις για την εορτή των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στο λόφο των Καρυών της Θερμής, που τιμώνται την Τρίτη ημέρα του Πάσχα (Λαμπροτρίτη) .

Οι εκδηλώσεις μνήμης των Αγίων κορυφωνονται σήμερα,  με την καθιερωμένη κάθε χρόνο την Τρίτη της Διακαινησίμου λιτανεία, όπου στην κεφαλή της πομπής θα βρίσκεται η ηγουμένη Ταβιθά, που θα την συνοδεύουν οι μοναχές του μοναστηριού, άγημα και μπάντα του στρατού.

Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, οι  Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και η 12χρονη Ειρήνη, μαρτύρησαν το 1463 στη Θερμή της Λέσβου (9 Απριλίου, ημέρα Τρίτη της Διακαινησίμου), υποβαλλόμενοι σε φρικτά μαρτύρια από τους Οθωμανούς.

Στην ίδια θέση υπήρχε γυναικείο βυζαντινό μοναστήρι που το κατέστρεψαν οι Σαρακηνοί πειρατές το 1235. Το μοναστήρι μετά από 150 χρόνια ξαναχτίστηκε ως αντρικό και το 1453 κατέφυγαν σε αυτό ο Ραφαήλ που έγινε ηγούμενος και ο Νικόλαος μέχρι το μαρτύριό τους.

Η Γιορτή για τη μνήμη των Αγίων καθιερώθηκε μετά το 1963, οπότε και εγκαινιάστηκε το μοναστήρι στο οποίο φυλάσσονται τα λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.

Σήμερα το μοναστήρι κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων προσκυνημάτων της Ορθοδοξίας ανά τον κόσμο.

Όπως καταγράφεται στην ιστορία του μοναστηριού «το 1463 η Μονή λειτούργησε σαν ανδρική με Ηγούμενο τον Άγιο Ραφαήλ.  Ο Άγιος Ραφαήλ με τον Άγιο Νικόλαο μετά την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453 εγκαταστάθηκαν και έζησαν ειρηνικά για 9 περίπου χρόνια στην Μονή που ήταν αφιερωμένη στο Γενέσιο Της Θεοτόκου. Το 1463 έγινε ένα κίνημα στη Θερμή και οι Χριστιανοί ανέβηκαν να κρυφτούν στο Μοναστήρι. Μαζί τους ήταν ο Δάσκαλος Θεόδωρος με τον Προεστό Βασίλειο (πατέρα της δωδεκάχρονης Αγίας Ειρήνης) και την οικογένειά του. Οι Τούρκοι έφτασαν στο Μοναστήρι τη Μεγάλη Παρασκευή, συνέλαβαν τον Ηγούμενο Ραφαήλ, τον Διάκονο Νικόλαο, την οικογένεια του Προεστού και τον Δάσκαλο. Άρχισαν να τους βασανίζουν για να ομολογήσουν πού κρύβονται οι άλλοι Χριστιανοί και για να αρνηθούν την Πίστη τους.
Την Αγία Ειρήνη αφού έκοψαν το χεράκι της μπροστά στους γονείς της την έβαλαν σ’ ένα πιθάρι και την έκαψαν.

Στον Άγιο Ραφαήλ έκαναν πολλά μαρτύρια. Τον χτυπούσαν με τα ρόπαλα, Τον έσερναν από τα μαλλιά και την γενειάδα, Τον έδειραν με αγριότητα, Τον κεντούσαν με τις λόγχες και μετά Τον κρέμασαν ανάποδα σε μία καρυδιά, Τον πριόνισαν από το στόμα και απέκοψαν την σιαγόνα Του την Τρίτη ημέρα του Πάσχα, την Λαμπροτρίτη, που εορτάζεται η μνήμη τους. Τον Άγιο Νικόλαο τον είχαν δέσει σε μία καρυδιά, τον κεντούσαν με τις λόγχες και βλέποντας να πριονίζουν τον Αγαπημένο Του Ηγούμενο έπαθε συγκοπή. Ήταν 9 Απριλίου 1463. Κατόπιν έβαλαν φωτιά στο Μοναστήρι κι έφυγαν».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More