Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ημερίδα ενημέρωσης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων

Οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση εκτίθενται καθημερινά σε ποικίλους κινδύνους που εν πολλοίς δεν έχουν εκπαιδευτεί να τους αντιμετωπίζουν. Κυβερνοεπιθέσεις, διαδυκτιακό εκφοβισμό αλλά και όσα άλλα προκύπτουν κατά την κάλυψη ακραίων γεγονότων. Το κενό αυτό προσπαθεί να καλύψει το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των ΜΜΕ με τις δράσεις του.

«Ζητήματα ασφάλειας των δημοσιογράφων κατά την άσκηση του έργου τους, ζητήματα που πολλές φορές μπορεί να παρεμποδίσουν το έργο, μπορεί να παρεμποδίσουν τον πλουραλισμό, μπορεί να παρεμποδίσουν την πολυφωνία. Επίσης δύο ιδιαίτερα ξεχωριστά ζητήματα, όπως είναι οι ψηφιακές απειλές στο χώρο του συγκεκριμένου επαγγέλματος, αλλά και οι δυσκολίες και οι ιδιαιτερότητες που έχουν οι καλύψεις κατά τη διάρκεια φυσικών φαινομένων και καταστροφών», όπως ανέφερε ο Δημήτρης Γαλαμάτης, γενικός γραμματέας επικοινωνίας και ενημέρωσης.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε την αφορμή στην ΕΣΗΕΜΘ να προτείνει την ίδρυση του Κέντρου το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του ’23 στη Θεσσαλονίκη. Οι επαγγελματικοί κίνδυνοι εκτείνονται πολύ πέραν του πολέμου…

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Καρράς, πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ δήλωσε: «Οι δημοσιογράφοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και όταν γίνονται σεισμοί, λοιμοί και καταποντισμοί, όπως λέμε, άρα ήταν επιβεβλημένο να γίνει αυτό το κέντρο για την ασφάλεια, την εκπαίδευση και την προστασία των δημοσιογράφων».

«Μετά από αυτό που αντιμετωπίσαμε στις δύο τελευταίες θεομηνίες, σε Καρδίτσα, Βόλο, Τρίκαλα, Πήλιο το πρώτο μέλημά μας ήταν να φτάσουμε στις πληγείσες περιοχές, να μεταδώσουμε την εικόνα και τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Ψυχολογικά σε όλους μας ήταν κάτι πρωτόγνωρο», ανέφερε μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Λία Χριστάρα.

Ένας άλλος διαρκώς διογκούμενος κίνδυνος είναι οι κυβερνοεπιθέσεις. Η καταγραφή των περιστατικών και των πτυχών του προβλήματος θα αποτελέσει τη βάση για την δημιουργία νομοθετικού πλαισίου και της εφαρμογής του ώστε τέτοια φαινόμενα να εξαλειφθούν.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Πανούσης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More