Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΗΠΑ – Εισαγγελέας: Οι Proud Boys σημάδεψαν την καρδιά της δημοκρατίας μας

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ κατηγόρησαν την Πέμπτη τους ηγέτες της ακροδεξιάς ομάδας Proud Boys ότι σχεδίαζαν επίθεση κατά της αμερικανικής δημοκρατίας, καθώς ξεκίνησε μια από τις πλέον πολύκροτες δίκες που προέκυψαν από την επίθεση στο Καπιτώλιο της 6ης Ιανουαρίου 2021.

Στην εναρκτήρια αγόρευσή του, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Τζέισον ΜακΚάλοου είπε στους ενόρκους ότι ο πρόεδρος των Proud Boys Χένρι “Ενρίκε” Τάριο και τέσσερις άλλοι ηγέτες συμμετείχαν σε εξέγερση χρησιμοποιώντας βία για να προσπαθήσουν να κρατήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ στο αξίωμα αφού έχασε στις προεδρικές εκλογές του 2020

«Στις 6 Ιανουαρίου, σημάδεψαν την καρδιά της δημοκρατίας μας», είπε ο ΜακΚάλοου στους ενόρκους.

Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων δήλωσαν ότι ο Τραμπ και όχι οι Proud Boys ήταν αυτοί που παρακίνησαν χιλιάδες υποστηρικτές τους να επιτεθούν στο Καπιτώλιο.

«Αυτός είναι που τους είπε να βαδίσουν στο Καπιτώλιο και να πολεμήσουν σαν την κόλαση. Ο Ενρίκε δεν το είπε αυτό», δήλωσε ο Σαμπίνο Χαουρεγκούι, δικηγόρος του Τάριο.

Είναι η τρίτη φορά που το υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί μέλη εξτρεμιστικών ομάδων για το σπάνια διωκόμενο έγκλημα της συνωμοσίας για εξέγερση, μετά την εισβολή υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να εμποδίσουν τους νομοθέτες να πιστοποιήσουν την ήττα του στις εκλογές του Νοεμβρίου 2020 από τον Μπάιντεν.

Ο νόμος από την εποχή του εμφυλίου πολέμου, ο οποίος απαγορεύει σε άτομα να συνωμοτούν για την ανατροπή ή την κατάλυση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

Και οι πέντε κατηγορούμενοι Proud Boys έχουν δηλώσει αθώοι και οι δικηγόροι τους θα υποστηρίξουν ότι δεν συνωμότησαν για να εμποδίσουν την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Οι εισαγγελείς έχουν ασκήσει ποινικές διώξεις σε περισσότερα από 950 άτομα μετά την επίθεση.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του χάους και πέντε αστυνομικοί πέθαναν από διάφορα αίτια μετά την επίθεση.

Πηγή: Associated Press

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More