Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΗΠΑ: Καθηλωμένη στη Γη η Άρτεμις

Mία ρωγμή στο σύστημα θερμικής προστασίας του πανίσχυρου πυραύλου SLS ήταν η αιτία που η ΝΑSA αποφάσισε την αναβολή της ιστορικής αποστολής Άρτεμις στη Σελήνη.

Πλήθος κόσμου κατασκήνωσε περιμετρικά του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι στη Φλόριντα για την εκτόξευση του ισχυρότερου πυραύλου παγκοσμίως, που θα μεταφέρει το μη επανδρωμένο σκάφος Orion σε μια δοκιμαστική πτήση γύρω από τη σελήνη. Θα πρέπει όμως να περιμένουν την επόμενη προσπάθεια, την Παρασκευή.

«Το πρόγραμμα Artemis είναι η αρχή μια νέας εποχής, την οποία δημιουργούμε μέσα από την ιστορία και την παράδοση», δήλωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις.

Εκτός από τον Moonikin Campos, τη Helga και τον Zohar, τις κούκλες με αισθητήρες, την αποστολή θα συνοδέψουν το λούτρινο προβατάκι, Σον και ο Σνούπι.

«Δεν θα «πετάξει» πλήρωμα, αλλά κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος φτιαγμένα από υλικό που προσομοιώνει τον ανθρώπινο ιστό και όργανα, προκειμένου να εξετάσουμε την προστασία από την ακτινοβολία», ανέφερε η αναπληρώτρια διευθύντρια του Προγράμματος Orion της NASA Ντέμπι Κορθ.

Ο σχεδιασμός προβλέπει, το 2025 να προσεληνωθούν και πάλι αστροναύτες 52 χρόνια μετά την τελευταία αποστολή. Στο πλήρωμα θα είναι και μία γυναίκα.

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μόνιμων βάσεων στη Σελήνη και η μετατροπή της σε ένα διαστημικό κόμβο, που θα συνδέει τη Γη αρχικά με τον Άρη και αργότερα με άλλες περιοχές του ηλιακού μας συστήματος.

Επιμέλεια: Σόνια Φίλη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More