Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΗΠΑ-Κολομβία: Οι πρόεδροι των δύο χωρών δίνουν  έμφαση στην συναίνεση τους για το κλίμα και τη Δημοκρατία

Την απόλυτη συναίνεση τους ως προς την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, προέβαλαν από κοινού ο Τζο Μπάιντεν και ο Γουστάβο Πιέτρο, χθες Πέμπτη στην Ουάσιγκτον, αποφεύγοντας να επεκταθούν –τουλάχιστον στο δημόσιο μέρος της συνάντησής τους– σε πιο ακανθώδη ζητήματα, όπως οι αποκλίνουσες προσεγγίσεις τους όσον αφορά τον αγώνα εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών.

Υποδεχόμενος τον ομόλογό του στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, προτού του ευχηθεί, με μια ημέρα καθυστέρηση, για τα γενέθλιά του ο Τζό Μπάιντεν χαρακτήρισε την Κολομβία κράτος” κλειδί” στην αμερικανική ήπειρο.

Στα σύντομα σχόλιά τους στον Τύπο, ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε στις «κοινές» προσπάθειες των δύο κρατών για να αποτρέψουν την κλιματική αλλαγή και να προστατεύσουν το δάσος του Αμαζονίου.

Ακόμη, τόνισε πως η Κολομβία και οι ΗΠΑ «συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών και την αντίδραση στα ιστορικά επίπεδα μετανάστευσης» στη Λατινική Αμερική.

«Ευχαρίστησε» τον ομόλογό του για την υποδοχή μεταναστών από τη Βενεζουέλα και για την «ειλικρινή και σθεναρή δέσμευσή του στην ειρήνη και στα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Η δημοκρατία, η ελευθερία και η ειρήνη είναι το κοινό μας πρόγραμμα», είπε από την πλευρά του ο κολομβιανός πρόεδρος.

Ακόμη, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός κάλεσε να υπάρξει αλλαγή «σε βάθος» της παγκόσμιας οικονομίας, ειδικά να τερματιστεί η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Ωστόσο οι ΗΠΑ και η Κολομβία, πίσω από τα εγκάρδια λόγια των δύο προέδρων, έχουν αρκετές διαφωνίες, ειδικά στο ζήτημα της καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών· η Κολομβία είναι άλλωστε η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές κοκαΐνης στον κόσμο.

Εξάλλου, οι ΗΠΑ μόλις πρόσθεσαν στον κατάλογο των δέκα πλέον καταζητούμενων κακοποιών που καταρτίζουν στέλεχος της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), που κατά το FBI ενέχεται στην εμπορία ναρκωτικών.

Ο Πιέτρο που επιδιώκει ειρήνη με τους αντάρτες της χώρας του προσφέρει πιο επιεική αντιμετώπιση σε διακινητές ναρκωτικών που θα παραδοθούν στη δικαιοσύνη.

Ο Κολομβιανός πρόεδρος έχει επικρίνει έντονα τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» που διεξάγουν οι ΗΠΑ και τάσσεται υπέρ λιγότερο κατασταλτικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των καλλιεργειών κόκας, κάτι που ανησυχεί την Ουάσιγκτον.

Δεύτερο ακανθώδες ζήτημα είναι οι σχέσεις της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα. Ο Πιέτρο έχει ζητήσει την άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Νικολάς Μαδούρο για το οποίο οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν το εξετάζουν παρά μόνο αν ξαναρχίσει ο διάλογος ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση και είναι και καρποφόρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More