Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΗΠΑ: Ο Ντ.Τραμπ σημειώνει ακόμη μια νίκη εναντίον της Ν. Χέιλι στις προκριματικές εκλογές του Μίσιγκαν

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ,  σημείωσε νέα νίκη χτες  Τρίτη στις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αυτή τη φορά στην πολιτεία του Μίσιγκαν, νικώντας την πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις πολλών αμερικανικών μέσων ενημέρωσης όπως το CNN και το NBC, ο πρώην πρόεδρος ανταποκρίθηκε στις προβλέψεις και φτάνει ακόμα πιο δυνατός για μια από τις κομβικές ημερομηνίες της προεδρικής κούρσας, τη «Σούπερ Τρίτη» στις 5 Μαρτίου.

Παρόλα αυτά, η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας δήλωσε σε συνέντευξή της στο CNN, λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο της ψηφοφορίαςς, ότι δεν αποσύρεται από τον αγώνα και ότι θα συμμετάσχει  στη «Σούπερ Τρίτη» αφού έχει «μια χώρα να σώσει”.

Η επίσημη καταμέτρηση των ψήφων έχει ήδη ξεκινήσει και, με καταμέτρηση του 10%, ο Τραμπ συγκεντρώνει το 64,6% των ψήφων και η Χέιλι το 31,2%.

Σε αριθμητικούς όρους, οι σημερινές προκριματικές εκλογές έχουν μικρή αντιπροσώπευση.

Δεδομένου ότι η ημερομηνία των εκλογών στην πολιτεία παραβιάζει τους κανόνες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, για να αποφύγουν μια κύρωση, οι Ρεπουμπλικάνοι του Μίσιγκαν θα απονείμουν μόνο 16 από τους 55 αντιπροσώπους τους σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Τρίτης.

Τα υπόλοιπα θα ανατεθούν στο συνέδριο της πολιτείας του κόμματος στις 2 Μαρτίου, μια ακόμη ιδιαιτερότητα του πολύπλοκου πρωτοβάθμιου ημερολογίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Χέιλι είναι η μόνη εναπομείνασα αντίπαλος του Τραμπ στα προκριματικά και μετά τη  νέα ήττα μετά  από αυτή το περασμένο Σάββατο στην πολιτεία της, τη Νότια Καρολίνα.

Στη συνέχεια, η υποψήφια συγκέντρωσε το 40% των ψήφων, ένα αξιοσέβαστο ποσοστό που της επέτρεψε να δικαιολογήσει τη μονιμότητά της στις Ρεπουμπλικανικές εκλογές.

Ωστόσο, φτάνει με ελάχιστες πιθανότητες την «Σούπερ Τρίτη», μια μέρα κατά την οποία καλούνται να ψηφίσουν περισσότερες από δεκαπέντε πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων του Τέξας και της Καλιφόρνια.

Τα εκλογικά τμήματα του Μίσιγκαν άνοιξαν τις πόρτες τους στις 07:00 τοπική ώρα (12:00 GMT) για να γιορτάσουν τις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού Κόμματος και ήταν ανοιχτά μέχρι τις 20:00 τοπική ώρα (1:00 GMT την Τετάρτη).

Η υπουργός Εξωτερικών του Μίσιγκαν Τζόσλιν Μπένσον δήλωσε τη Δευτέρα ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη ψηφίσει μέσω ταχυδρομείου ή εκ των προτέρων.

Με τα αποτελέσματα από το Μίσιγκαν να μην έχουν προστεθεί, ο Τραμπ έχει 110 εκπροσώπους από τους 1.215 που απαιτούνται για να ονομαστεί μαθηματικά ως υποψήφιος του κόμματός του, κάτι που θα συμβεί στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 15 έως τις 18 Ιουλίου.

‘Ολα δείχνουν ότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον Τραμπ, ούτε καν όλες οι υποθέσεις που έχει με τη δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ποινικών δίκες για εγκλήματα όπως η απόπειρα ακύρωσης των εκλογών, η δωροδοκία, η διατήρηση διαβαθμισμένων εγγράφων ή η σχέση του με την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Αν όλα πάνε όπως πριν και οι Ρεπουμπλικάνοι συνεχίσουν να τον υποστηρίζουν, στις 5 Νοεμβρίου θα αντιμετωπίσει στις κάλπες τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Πηγή: EFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More