Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΗΠΑ: Το CDC ενέκρινε 2η αναμνηστική δόση εμβολίου για ηλικιωμένους

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention – CDC ) ενέκριναν χθες τη χορήγηση δεύτερης δόσης του επικαιροποιημένου αναμνηστικού εμβολίου Covid για ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η σύσταση είναι σύμφωνη με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, ο οποίος ενέκρινε την πρόσθετη δόση την Τρίτη.

Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω μπορούν να λάβουν μια δεύτερη δόση των επικαιροποιημένων εκδόσεων του αναμνηστικού εμβολίου της Pfizer-BioNTech και της Moderna τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την τελευταία τους δόση, ανέφερε ο FDA σε ανακοίνωσή του. Οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι ανοσοκατασταλμένοι μπορούν να λάβουν μια πρόσθετη δόση τουλάχιστον δύο μήνες μετά την τελευταία τους δόση, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Η ανακοίνωση του CDC ήρθε λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής του οργανισμού, που ονομάζεται «Advisory Committee on Immunization Practices», για να συζητήσει τις αλλαγές που ενέκρινε ο FDA. Η υπογραφή του CDC σημαίνει ότι οι εμβολιασμοί μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα.

Μετά την απόφαση του FDA, το CDC συνέστησε επίσης τη χρήση της δισθενούς φόρμουλας σε όλα τα εμβόλια Covid που προχωρούν και καταργεί την πρωτογενή σειρά πολλαπλών δόσεων για άτομα που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.

Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη θα πρέπει να λάβουν μόνο μία δόση του επικαιροποιημένου εμβολίου.

Τα αναμνηστικά εμβόλια αναδιαμορφώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο ώστε να στοχεύουν τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 omicron, εκτός από το αρχικό στέλεχος του ιού.

Από το Σάββατο, περίπου το 78% των νέων κρουσμάτων Covid στις ΗΠΑ προκαλούνται από την omicron υποπαραλλαγή XBB.1.5, σύμφωνα με το CDC.

Ο Dr. Isaac Bogoch, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, δήλωσε ότι οι αναμνηστικές δόσεις εμβολίου δεν αντιμετωπίζουν το στέλεχος που κυκλοφορεί σήμερα.

Μια έκθεση του CDC που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο κατέδειξε ότι τα επικαιροποιημένα ενισχυτικά εμβόλια μείωσαν τον κίνδυνο μόλυνσης από Covid από την υποπαραλλαγή XBB.1.5 σχεδόν κατά το ήμισυ. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε από ισραηλινούς ερευνητές στο Lancet αυτόν τον μήνα, διαπίστωσε ότι τα ενισχυτικά Covid μείωσαν τον κίνδυνο νοσηλείας σε άτομα 65 ετών και άνω κατά 72%. Καμία από τις δύο μελέτες, ωστόσο, δεν εξέτασε τα αποτελέσματα της λήψης δύο δόσεων του δισθενούς αναμνηστικού.

«Μέχρι σήμερα, ανεξάρτητα από την κυκλοφορούσα παραλλαγή, τα εμβόλια συνεχίζουν να παρέχουν ουσιαστική προστασία από σοβαρές εκδηλώσεις του ιού, όπως νοσηλείες και θάνατο», δήλωσε ο Bogoch.

Η απορρόφηση των ενισχυτικών εμβολίων ήταν χαμηλή, καθώς μόνο περίπου το 17% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ έχει λάβει μία δόση  σύμφωνα με το CDC.

Η εξέλιξη αυτής της εβδομάδας έρχεται αρκετούς μήνες αφότου μια συμβουλευτική επιτροπή του FDA εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με τη μετάβαση σε ετήσιες ενισχυτικές δόσεις Covid για τους περισσότερους ενήλικες και παιδιά, αλλά φάνηκε να υποστηρίζει τις πολλαπλές δόσεις για τους Αμερικανούς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Άγνωστο παραμένει αν θα επιτραπεί σε νεότερους σε ηλικία, αλλά και σε παιδιά, να λάβουν μια πρόσθετη δόση του εμβολίου omicron, αλλά οι αξιωματούχοι του FDA έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι σχεδιάζουν να συγκαλέσουν μια συμβουλευτική επιτροπή αυτό το καλοκαίρι για να συζητήσουν πώς θα μπορούσε να μοιάζει η εκστρατεία αναμνηστικών εμβολίων του Covid το φθινόπωρο.

Πηγή: NBC News

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More