Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: “Ανειδίκευτοι εργάτες με master” οι απόφοιτοι Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ – Ζητούν κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων

«Φρένο» στα όνειρα και στις ελπίδες για επαγγελματική αποκατάσταση των φοιτητών και αποφοίτων της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου – και όχι μόνο – βάζει η μη κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων από την πολιτεία.

Το πρόβλημα απασχολεί τα τελευταία χρόνια όχι μόνο την πρυτανική αρχή και τους καθηγητές του τμήματος, αλλά κυρίως τους φοιτητές που παραμένουν σε ομηρία, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τους αποφοίτους άλλων πανεπιστημίων, όσο δεν τους δίνεται η δυνατότητα να κατοχυρώσουν επαγγελματικά δικαιώματα, να εγγραφούν στο ΓΕΩΤΕΕ και να αποκτήσουν άδεια άσκησης του επαγγέλματός τους.

Ήδη, αντιμέτωποι με αυτή την αδικία βρίσκονται 27 γεωπόνοι που ξεκίνησαν να φοιτούν στο ΤΕΙ Κρήτης και συνέχισαν με το αναβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών, όταν το ίδρυμα έγινε πανεπιστήμιο και μετονομάστηκε σε ΕΛΜΕΠΑ. Οι απόφοιτοι αυτοί, αλλά και πολλοί ακόμα φοιτητές που θα αποφοιτήσουν τους επόμενους μήνες, θα έχουν στα χέρια τους ένα τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου 7, αλλά όχι τη δυνατότητα να εργαστούν ως γεωπόνοι.

«Είμαστε ανειδίκευτοι εργάτες με integrated master» είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ και μεταφέροντας την αγωνία του ίδιου και των συμφοιτητών του, ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου, Στέλιος Καμούτσης. Παράλληλα, εξέφρασε την αποφασιστικότητα των φοιτητών να διεκδικήσουν πλέον δυναμικά λύση στο χρονίζον πρόβλημα και να δικαιωθούν οι κόποι τόσο των ίδιων, που μοχθούν επί πέντε χρόνια για να αποκτήσουν το πτυχίο τους, αλλά και των οικογενειών τους που τους στηρίζουν με θυσίες, κάτω από αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Περισσότεροι από 200 φοιτητές πήραν μέρος στην τελευταία γενική συνέλευση του τμήματος, όπου συζητήθηκε το πρόβλημα. Η απόφαση για τους ίδιους ήταν μονόδρομος, δεδομένου ότι ακόμη μέχρι τώρα, δεν υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη δέσμευση από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ότι θα κλείσουν αυτή την εκκρεμότητα και θα αποκαταστήσουν την αδικία. Ήδη από την περασμένη Παρασκευή τα κτίρια της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών τελούν υπό κατάληψη, ενώ σήμερα και αύριο οι φοιτητές κατεβαίνουν στο κέντρο της πόλης, με σκοπό να κάνουν κοινωνούς τους πολίτες στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Το ραντεβού τους σήμερα Δευτέρα (20/3) και αύριο Τρίτη (21/3) έχει δοθεί στις 11 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας. Και σύμφωνα με τον κ. Καμούτση, η σημερινή συγκέντρωση θα μετεξελιχθεί σε πορεία με κατάληξη τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Οι απόφοιτοι και ενεργοί φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας, όπως αποφάσισαν στην γενική συνέλευση, αντιτίθενται «σε όλη αυτή τη μακρόχρονη, άδικη και αδιέξοδη συνθήκη» και διεκδικούν:

•        Την άμεση κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του, με το πτυχίο του Τμήματος Γεωπονίας να αποτελεί το μοναδικό και άρρηκτο παράγοντα κατοχύρωσής τους.

•        Άμεση θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να τροποποιεί την περίπτωση α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Π.Δ. 344/2000(Α’ 297) και να συμπεριλαμβάνει το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο-Σχολή Γεωπονικών Επιστημών-Τμήμα Γεωπονίας, στα ιδρύματα του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

•        Άμεση δυνατότητα εγγραφής των αποφοίτων του Τμήματος Γεωπονίας στο ΓΕΩΤΕΕ και έκδοση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, παρέχοντας στους αποφοίτους του Τμήματος το σύνολο των επαγγελματικών δικαιωμάτων του ΠΕ Γεωπόνου, που έως τώρα στερούνται.

•        Τη δίκαιη και ηθική ανταμοιβή των κόπων των αποφοίτων και φοιτητών του Τμήματος, που απορρέει από την εξασφάλιση και κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους, ως άμεσο επακόλουθο της λήψης του πτυχίου τους, μετά τον πολυετή αγώνα, τόσο των ίδιων, όσο και των οικογενειών τους, για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους και την απόκτηση του πτυχίου τους.

Το σύνολο των αποφοίτων και ενεργών φοιτητών του Τμήματος Γεωπονίας τάσσεται ακόμη:

•        Υπέρ της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των νέων Τμημάτων Γεωπονίας που ιδρύθηκαν υπό το ίδιο καθεστώς ανά την ελληνική επικράτεια και στερούνται μέχρι και σήμερα την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους.

•        Υπέρ της εντατικής προσπάθειας και άμεσης κινητοποίησης όλων των συμβαλλόμενων και αρμόδιων φορέων, για την οριστική επίλυση των απροσπέλαστων προβλημάτων που δημιουργεί στους αποφοίτους των νέων Τμημάτων Γεωπονίας που δημιουργήθηκαν από το Μάιο του 2019 (ν.4610/2019), η μη κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους, περιθωριοποιώντας και αποκλείοντας τους από την αγορά εργασίας, ακυρώνοντας τη δυνατότητά τους να διεκδικήσουν και να εργαστούν σε οποιαδήποτε θέση αφορά το πτυχίο τους ως ΠΕ Γεωπόνοι/Γεωτεχνικοί, στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα.

•        Υπέρ της περαιτέρω νομικής διεκδίκησης και ενεργής κινητοποίησης των αποφοίτων και ενεργών φοιτητών του Τμήματος Γεωπονίας, για την ικανοποίηση του νόμιμου και δίκαιου αιτήματος της κατοχύρωσης όλων των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από την απόκτηση του πτυχίου τους, δίδοντας τελικά στους ήδη αλλά και μελλοντικούς αποφοίτους του Τμήματος το σύνολο των δικαιωμάτων άσκησης του επαγγέλματός τους. Με την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, οι άνωθεν αναφερόμενοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα  αξιοκρατικής και ισότιμης διεκδίκησης θέσεων στην αγορά εργασίας και μέσω διαγωνισμών και προκηρύξεων που η μη κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους έως σήμερα έχει στερήσει ολοκληρωτικά. 

•        Κατηγορηματικά κατά της ένταξης των αποφοίτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στο ΓΕΩΤΕΕ, καθώς και οποιουδήποτε ιδιωτικού κολλεγίου σε αυτό. Επιπλέον, κατηγορηματικά αντιτιθέμεθα όλοι κατά της οποιασδήποτε εξίσωσης των πτυχίων μας με οποιοδήποτε πτυχίο ιδιωτικού ή δημόσιου κολεγίου ή ΙΕΚ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More