Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Πώς έζησαν το πολεμικό σκηνικό στο Ισραήλ οι Ηρακλειώτες

Την φρίκη, την αγωνία και την δυστοπία του πολεμικού σκηνικού που εκτυλίσσεται στο νότιο Ισραήλ περιγράφουν Κρητικοί που είτε ζουν στην εμπόλεμη ζώνη είτε βρέθηκαν εκεί ως ταξιδιώτες.

Ο Ηρακλειώτικης καταγωγής διπλωμάτης Μιχάλης Βρετάκης, με ανάρτησή του στο Facebook, περιγράφει τα όσα συνέβησαν χθες. «Ήταν μία δύσκολη η χθεσινή βραδιά. Αποκλεισμένοι στα σπίτια και καταφύγια με τις αντιαεροπορικές σειρήνες να ηχούν ανά διαστήματα και τις επακόλουθες εκρήξεις να σου δημιουργούν μία πρωτόγνωρη αίσθηση ανασφάλειας και πολέμου». Και συνεχίζει: «Ξημέρωσε μία κάπως συννεφιασμένη μέρα στο Τελ Αβίβ (φωτο), χωρίς πανικό και σειρήνες αλλά με περιορισμένη κυκλοφορία ατόμων και οχημάτων».

Ανθρώπινη και η προσωπική αναφορά του διπλωμάτη: «Ήταν να το ζήσω κι αυτό. Μετά την εξέγερση και εκκένωση στην Αλβανία το 1997 και την τρομοκρατική ενέργεια στη Βιέννη το Νοέμβριο του 2020 μόλις 50 μέτρα από το σπίτι που διέμενα. Τα ΄καλά’ του επαγγέλματος… Ευτυχώς όλοι είμαστε καλά και ευχαριστώ από καρδιάς τους δεκάδες φίλους, συναδέλφους και συγγενείς που επικοινώνησαν μαζί μου. Η σκέψη μου στην οικογένεια μου…»

Ασφαλής επιστροφή για 61 Κρητικούς προσκυνητές

Γλαφυρή είναι και η περιγραφή του πατρός Παντελεήμονα Μούγκουρου, που με γκρουπ πιστών 61 ατόμων, βρέθηκε στους Αγίους Τόπους σε ταξίδι που διοργάνωσε η Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονα στο Φόδελε, όταν εκδηλώθηκε η επίθεση. Το γκρουπ κατάφερε να επιστρέψει στο Ηράκλειο με ασφάλεια, όμως οι εικόνες που αντίκρισαν από ψηλά θα μείνουν για πολύ καιρό στη μνήμη των προσκυνητών. Όπως περιγράφει σε ανάρτησή του στο Facebook ο ιερέας: «όταν ξεκίνησαν οι σειρήνες, τα αντιαεροπορικά και  ο πόλεμος ήμασταν στον δρόμο για το αεροδρόμιο! Δύσκολη η κατάσταση αλλά με την βοήθεια του Θεού και του Αγίου μας ζήσαμε το θαύμα μας επέτρεψαν να πετάξουμε βλέποντας από το αεροπλάνο τους καπνούς και τους βομβαρδισμούς και καταφέραμε να επιστρέψουμε. Δυστυχώς άλλα γκρουπ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια εγκλωβίστηκαν εκεί και προσευχόμαστε για αυτούς αφού είμαστε σε επικοινωνία».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More