Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η αγορά εργασίας της Βρετανίας προσπαθεί  να ανακάμψει από την πανδημία

Οι κενές θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο χτυπούν υψηλά ρεκόρ τους τελευταίους μήνες. Οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού έχουν γίνει ενοχλητικός μπελάς τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές και η στενή αγορά εργασίας αποτελεί μεγάλο βαρίδι για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.  Οι αεροπορικές εταιρείες δυσκολεύονται: τον Ιούνιο οι ταξιδιώτες στις αναζητήσεις τους στο διαδίκτυο έβλεπαν με μεγάλη συχνότητα την επισήμανση «ακυρώθηκε πτήση».

Οι ακυρώσεις σημειώνονται με τον υψηλότερο ρυθμό από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι έμποροι λιανικής αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι αποτυγχάνουν να εμφανιστούν στις βάρδιες και ότι οι υποψήφιοι για εργασία παραλείπουν τις συνεντεύξεις. Ο Eντ Βόουκς του Evolve Recruitment, πρακτορείου παροχής προσωπικού ετιαριών catering, λέει ότι συνήθιζε να παρέχει τους εργαζομένους με ειδοποίηση μόλις λίγων ημερών. Αυτές τις μέρες θέλει μήνες.

Μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, ο αριθμός των κενών θέσεων στη Βρετανία έφτασε το ρεκόρ 1,3 εκατομμυρίων. Η στενή αγορά εργασίας επηρεάζει πολλούς κλάδους. Τα στοιχεία από την Indeed, μια πλατφόρμα προσλήψεων, αποκαλύπτουν αύξηση 72% στις αποσπάσεις στον τομέα παρασκευής τροφίμων και υπηρεσιών από τον Φεβρουάριο του 2020 και διπλασιασμό στις θέσεις αποθήκης. Στους 12 μήνες έως τον Μάιο του 2022, το Linkedin, μια πλατφόρμα επαγγελματικής δικτύωσης, σημείωσε πτώση 72% στον μέσο αριθμό αιτήσεων ανά αγγελία εργασίας.

Την πίεση αυτή την αισθάνεται και ο δημόσιος τομέας. Ο Νιλ Κάρμπερι της Συνομοσπονδίας Προσλήψεων και Απασχόλησης, λέει ότι οι ελλείψεις στην υγειονομική περίθαλψη υπήρχαν πριν από την πανδημία, αλλά τώρα έχουν γίνει πιο έντονες.  Τα στοιχεία του Indeed δείχνουν ότι οι αναρτήσεις για τεχνικούς ιατρικών μηχανημάτων, γιατρούς και χειρουργούς έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 75% από τον Φεβρουάριο του 2020.

Από τους επικεφαλής του Εθνικού Συστήματος Υγείας που ρωτήθηκαν τον Μάρτιο, το 97% θεώρησε ότι οι ελλείψεις προσωπικού είχαν «σοβαρές και επιζήμιες επιπτώσεις στις υπηρεσίες».

Κάποιοι επωφελούνται από την αναταραχή. Ο Γουέϊν Μπρόφι της Cast uk, υπεύθυνος προσλήψεων logistics, αναφέρει διπλασιασμό της ζήτησης καθώς οι πελάτες διαπιστώνουν ότι η από στόμα σε στόμα και η παραδοσιακή διαφήμιση δεν αρκούν για να βρουν προσωπικό.

Ορισμένοι εργαζόμενοι επωφελούνται από τον ανταγωνισμό με τη μορφή επιδομάτων και υψηλότερων μισθών. Οι εργοδότες μειώνουν τον αριθμό των γύρων συνεντεύξεων, προσφέροντας πιο ευέλικτη εργασία και παροχή διευκολύνσεων όπως μεταφορά στην εργασία.

Η ρίζα της ανισορροπίας μεταξύ ζήτησης και προσφοράς, βρίσκεται στην πανδημία.  Ορισμένες βιομηχανίες που υπέφεραν πολύ από τα lockdown προσπαθούν τώρα να προσλάβουν βιαστικά, για να ανακαλύψουν ξαφνικά ότι οι σερβιτόρες και οι υπάλληλοι φορτοεκφόρτωσης της χώρας έχουν προχωρήσει σε άλλες δουλειές. Η ισχυρή ζήτηση είναι επίσης ένας σοβαρός παράγων.

Η έλλειψη εργαζομένων είναι ένα πολύ προτιμώτερο πρόβλημα για τη Βρετανία από τις ορδές των ανέργων που κυνηγούν μια δουλειά. Το ανησυχητικό όμως είναι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί από το εργατικό δυναμικό.

Αν συνεχίζονταν οι προ πανδημίας τάσεις, θα υπήρχαν περίπου 1 εκατομμύριο περισσότεροι εργαζόμενοι ηλικίας 16 έως 64 ετών μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου από ό,τι στην πραγματικότητα.

Ο Τόνι Ουϊλσον του Ινστιτούτου Μελετών Απασχόλησης, μιας ερευνητικής ομάδας, εκτιμά ότι η έλλειψη ανθρώπων (που προκαλείται από δημογραφικές αλλαγές, υπερβολικούς θανάτους και χαμηλότερη μετανάστευση) εξηγεί μόνο το ένα τέταρτο περίπου της μείωσης. Τα υπόλοιπα προκαλούνται από την απόσυρση των εργαζομένων.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία ρίχνουν λίγο φως στο γιατί.

Μια εξήγηση είναι ότι περισσότεροι νέοι πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο επωφελούμενοι από το βαθμολογικό σύστημα.

Άλλοι είναι άρρωστοι, από χρόνιο Covid ή κάτι άλλο. Η έλλειψη προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί και αυτή να συμβάλλει στην έλλειψη εργαζομένων σε άλλους κλάδους, καθώς οι άνθρωποι περιμένουν μήνες για θεραπεία.

Αλλά οι ηλικιωμένοι είναι εκείνοι που ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των αποσύρσεων.

Μεταξύ των ηλικιών 55-64 ετών, το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ του τελευταίου τριμήνου του 2019 και του πρώτου τριμήνου του 2022, σε σύγκριση με μόλις 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στην Αμερική. Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών, μια ομάδα σκέψης, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αλλαγές φαίνονται «συνεπείς με μια επιλογή τρόπου ζωής». Επισημαίνεται ακόμη η ελευθερία που έχουν οι άνθρωποι να παίρνουν ιδιωτικές συντάξεις από την ηλικία των 55 ετών.

Το πρόβλημα των ελλείψεων μπορεί να είναι προσωρινό.

Οι μελλοντικές ομάδες ηλικιωμένων εργαζομένων δεν θα έχουν την ίδια ευκαιρία να κάνουν πίσω και να επαναξιολογήσουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ενώ βρίσκονται σε άδεια άνευ αποδοχών.

Οι σημερινοί φοιτητές τελικά θα αποφοιτήσουν.

Ο υψηλός πληθωρισμός και τα συμπιεσμένα πραγματικά εισοδήματα θα μπορούσαν επίσης να ωθήσουν ορισμένους ανθρώπους πίσω στην εργασία.

Σε έρευνα μέτρησης του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής διαπιστώθηκε πως άτομα άνω των 50 ετών δεν έχουν επιστρέψει στην εργασία τους.

Διαπιστώνει ακόμη ότι το ένα τρίτο θα σκεφτόταν να το κάνει, και περίπου οι μισοί από αυτούς είπαν ότι θα το έκαναν για τα χρήματα.

Μια επιβράδυνση της οικονομίας θα μπορούσε ακόμη να χαλαρώσει την αγορά εργασίας.  Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη μειώνεται. Ο δείκτης προσλήψεων παρουσίασε υστέρηση.

Η κυβέρνηση δεν διαθέτει μόχλευση για να ωθήσει τους ανθρώπους να επιστρέψουν στο εργατικό δυναμικό. Στις 4 Ιουλίου ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας μεταξύ των άνω των 50 ετών που λαμβάνουν επιδόματα. Ωστόσο πολλά ανενεργά άτομα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα δεν λαμβάνουν παροχές. Οι εταιρείες μπορεί να έχουν περισσότερη τύχη δελεάζοντας τους ηλικιωμένους με υποσχέσεις για ευέλικτη εργασία.

Η έρευνα έδειξε ότι αυτό ήταν σημαντικό για τα δύο πέμπτα των ατόμων ηλικίας 50 έως 64 ετών που δήλωσαν ότι θα σκέφτονταν να επιστρέψουν.

Η Τζέιν Γκράτον του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, μιας επιχειρηματικής ένωσης, θέλει μεγαλύτερα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε δεξιότητες, καθώς και συχνότερες αναθεωρήσεις της λίστας επαγγελμάτων για τις ελλείψεις, η οποία καθορίζει την κατά προτίμηση πρόσβαση στις βίζες.

Θα μπορούσε επίσης να υπενθυμιστεί στους πρόσφατους συνταξιούχους ο κίνδυνος να μειωθούν πολύ νωρίς οι συντάξεις τους. Διαφορετικά, η επένδυση στη ροή των ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να εργαστούν φαίνεται σαν ένα πιο ασφαλές στοίχημα από το να προσπαθείς να πείσεις τους ηλικιωμένους εργαζόμενους που έχουν αποχωρήσει.

Αλλά αυτό θα πάρει χρόνο – χρόνια, ίσως. Εδώ ελπίζουμε ότι η ζήτηση για εργάτες δεν θα καταρρεύσει πριν αυτό συμβεί.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More