Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Α. Διαμαντοπούλου στο στούντιο του Πρώτου: Μόνο αν κινηθεί γρήγορα η δικαιοσύνη, για τις λίστες, θα βγει η χώρα από το τοξικό κλίμα (audio)

«Νομίζω ότι ο υπουργός δεν είχε άλλη επιλογή και σωστά αντέδρασε. Είναι πολύ ουσιαστικό να μην νομιμοποιούμε με κανέναν τρόπο το τουρκολιβυκό μνημόνιο» υπογράμμισε η Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ για το μέλλον του Κοινωνικού Κράτους, πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Επίτροπος στην Κομισιόν, μιλώντας για το διπλωματικό επεισόδιο, μιλώντας για το διπλωματικό επεισόδιο με τον Έλληνα ΥΠΕΞ στην Λιβύη.

Καλεσμένη στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8, σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, στην εκπομπή «Καθρέφτης», η κ. Διαμαντοπούλου επισήμανε την πολύ δύσκολη εσωτερική κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη, όπου τα μοντέλα της Δύσης δεν μπορούν να εφαρμοστούν με επιτυχία, όπως διαπιστώθηκε και σε άλλες χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Από την άλλη, σημείωσε ότι η επαφή μας με τη Λιβύη έχει και σχέση με την Τουρκία, η οποία «γενικώς επιχαίρει όταν υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα».

«Προφανώς υπάρχει η εκτίμηση, γιατί νομίζω πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα λόγια μας, ότι η κυβέρνηση αυτή και η υπουργός Εξωτερικών– η κυβέρνηση όπως έχει διαμορφωθεί, η οποία έχει ουσιαστικά μόνον ένα στόχο, να οδηγήσει σε εκλογές στη Λιβύη, δεν μπορεί να κάνει άλλου είδους δράσεις- φαίνεται ότι είναι στα χέρια της τουρκικής πολιτικής, δηλαδή ότι συναποφασίζουν με την Τουρκία. Γι’ αυτό και χθες πιθανότατα υπήρχε τουρκικός δάκτυλος πίσω» συμπλήρωσε η κ. Διαμαντοπούλου.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, η κ. Διαμαντοπούλου, επεσήμανε το πώς συνετέλεσε η οικονομική, βιομηχανική, τουριστική και κοινωνική ανάπτυξη, της μεσαίας τάξης κυρίως, σε συνδυασμό με τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά του λαού και την θρησκεία του, στην διαμόρφωση ενός Ερντογάν, μέσα σε 20 χρόνια, κάτοχου της απόλυτης, χωρίς αμφισβήτηση, εξουσίας της χώρας. Η πρόοδος αυτή, οδήγησε, σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου, σε αυτή τη νέα προσέγγιση της αναβίωσης της μεγάλης Τουρκίας, όχι ακριβώς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που ήταν μια αυτοκρατορία πολυπολιτισμική, αλλά μιας τουρκικής ένωσης.

«Δεν πρέπει να υποτιμούμε αυτά που γίνονται τα τελευταία χρόνια. Εμείς στην Ελλάδα, λογικό είναι να ασχολούμαστε με τις δηλώσεις που κάνουν ο Τσαβούσογλου και ο Ερντογάν για την Τουρκία. Αν δει κανείς το σύνολο στην Τουρκία, έχουν πολύ μικρότερη διάσταση, γιατί το αφήγημα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Δηλαδή αυτή η ένωση τουρκικών κρατών, στην οποία βάζει το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν, που είναι ιρανικής προέλευσης, το Κιργιστάν, στην οποία έβαλε ως παρατηρητή το κομμάτι των κατεχομένων έχει τρεις διαστάσεις τις οποίες δουλεύουν συστηματικά. Η μία είναι ο ενιαίος οικονομικός χώρος, δηλαδή θέλει να κάνει το μοντέλο της Ε.Ε. από την περιοχή του Καύκασου και πέρα, δηλαδή από τη Μεσόγειο που είναι η Τουρκία μέχρι τη Μογγολία. Το δεύτερο είναι η κοινή ασφάλεια και το τρίτο, έχουν ξεκινήσει, ο περίφημος χορός του Τουράν για να κάνουν κοινό αλφάβητο και δουλεύουν αυτή τη στιγμή κοινές επιτροπές για κοινό αλφάβητο. Δηλαδή είναι πολύ μεγαλύτερο το σχέδιο» ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου.

«Η Ελλάδα, καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να έχει πάρα πολύ σοβαρές συμμαχίες, γιατί απέναντί της έχει κάτι το οποίο πληθυσμιακά είναι πολύ μεγάλο. Έχει έναν χώρο που δεν είναι τυχαίο ότι και το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέχονται πάρα πολλά από την Τουρκία. Γιατί η σημερινή Τουρκία δεν είναι ένας σοβαρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και έχουν αρχίσει και υπάρχουν δημόσια άρθρα από εφημερίδες που μέχρι τώρα ήταν αρκετά κοντά στην Τουρκία λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Η Τουρκία λοιπόν αυτή τη στιγμή μπαίνει στο στόχαστρο και των Ευρωπαίων, γιατί δεν είναι ένας σύμμαχος που μπορείς να υπολογίζεις. Είναι άλλες οι σχέσεις της με τη Ρωσία από ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση, άλλες οι σχέσεις της με την Κίνα. Δηλαδή είναι μια χώρα, η οποία θέλει από μόνη της αυτή τη στιγμή, κατά την άποψή μου, χωρίς να έχει τις δυνατότητες, ιδιαίτερα τις οικονομικές, να παίξει το ρόλο όχι πια μιας περιφερειακής δύναμης, αλλά μιας κορυφαίας δύναμης στον πλανήτη. Η παρέμβαση που έχει κάνει στην Αφρική είναι πολύ εντυπωσιακή. Άρα η Ελλάδα που είναι πολύ μικρότερη από πλευράς πληθυσμού και ουσιαστικά έχει μια εξαιρετικά μεγάλη σημασία γεωγραφική- γιατί η Τουρκία είναι με το ένα πόδι στην Ανατολή και με το ένα πόδι στη Δύση- άρα η Ελλάδα είναι το σύνορο της Δύσης αυτή τη στιγμή, χρειάζεται πολύ σημαντικές συμμαχίες. Γι’ αυτό η αμυντική συμμαχία με τις ΗΠΑ και η αμυντική συμμαχία με τη Γαλλία είναι μείζονος σημασίας και δεν πρέπει να αμφισβητούνται καθόλου. Ο εξοπλισμός μας, δηλαδή η λογική της αποτροπής, το πώς οργανώνει μια χώρα την αποτροπή οποιασδήποτε επίθεσης είναι και αυτό νομίζω στα θετικά ότι έχουμε εξελιχθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Και βέβαια το επόμενο θέμα, το οποίο είναι οι υδρογονάνθρακες, που είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και το οποίο φέρνει πια όχι μόνο τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, το φέρνει πια ως ένα θέμα ευρωπαϊκό, γιατί αυτοί οι πόροι ενδιαφέρουν πια και την Ευρώπη» προσέθεσε η κ. Διαμαντοπούλου.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Τουρκία, είναι πολύ σημαντικό και για τη Δύση, αλλά και για την ισορροπία του κόσμου να παραμείνει στον δυτικό χώρο, «γιατί εκεί προφυλάσσεται η δημοκρατία, προφυλάσσεται η ανεξιθρησκία, προφυλάσσεται η έξαρση ενός ακραίου φανατισμού και θρησκευτικού και εθνικισμού και αυτό το ξέρουν όλοι οι μεγάλοι παίκτες αυτή τη στιγμή».

«Εγώ θεωρώ ότι χωρίς εξαίρεση οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα προσπάθησαν πάντοτε και οι τελευταίες και μετά το μνημόνιο όλες οι κυβερνήσεις, του Γιώργου Παπανδρέου, του Σαμαρά, του Τσίπρα και σήμερα του Μητσοτάκη, παρά τα όσα γίνονται, να κρατούν ανοιχτές τις πόρτες. Μιλάνε πάντα για την ανάγκη διαλόγου. Μιλάνε πάντα για την ανάγκη οικοδόμησης θετικών δράσεων μεταξύ των δύο χωρών και νομίζω αυτή είναι και η σωστή συνταγή, δηλαδή και κατευνασμός και αποτροπή. Εμείς τώρα, λόγω της στάσης της Τουρκίας, πρέπει να είμαστε περισσότερο προς την αποτροπή, δηλαδή να είμαστε έτοιμοι, αλλά να είναι ανοιχτή η πόρτα μας, δεν υπάρχει τίποτε πιο σημαντικό νομίζω σε αυτές τις σχέσεις με την Τουρκία από το να η Τουρκία να έχει καλές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, δηλαδή να μην αποκοπούν από εκεί, γιατί τότε οι κίνδυνοι θα είναι πολύ μεγαλύτεροι» προσέθεσε.

Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και σε ένα από τα κεντρικά ζητήματα της επικαιρότητας, το θέμα των παρακολουθήσεων, η κ. Διαμαντοπούλου, υπογράμμισε καταρχήν, ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα σε όλες τις δημοκρατίες σήμερα.

«Θυμίζω ότι ο πρόεδρος Μακρόν παρακολουθείτο, το ίδιο συνέβη στην Ισπανία και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Γιατί πλέον οι τεχνικές δυνατότητες παρακολούθησης είναι τρομακτικές. Γίνονται από διαφόρων ειδών κέντρα και είναι πολύ δύσκολο πολλές φορές να αντιμετωπιστούν. Να σας πω ότι 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αγοράσει επίσημα το PEG εξέλιξη του PEGASUS. Δηλαδή είναι τρομακτικό αν το σκεφτούμε αυτό. Άρα, υπάρχει ένα θέμα συνολικά που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό για να μην πω σε παγκόσμιο επίπεδο, γιατί οι εθνικές νομοθεσίες σε συστήματα που λειτουργούν πια σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν ξέρω πόσο αποτέλεσμα μπορούν να έχουν, αυτό είναι μια πρώτη γενική παρατήρηση» είπε  η κ. Διαμαντοπούλου. «Δεύτερη, το θέμα των παρακολουθήσεων από τη στιγμή που εμπλέκονται κυβερνήσεις, όπως ενεπλάκη εδώ στην Ελλάδα, παίρνει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά, γιατί ουσιαστικά είναι η κυβέρνηση αυτή που δημιουργεί, που επιτρέπει την ανεξέλεγκτη παρακολούθηση» προσέθεσε.

Το θέμα της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη από τη στιγμή που προέκυψε και έγινε παραδεκτό από την κυβέρνηση ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε έναν ευρωβουλευτή και υποψήφιο αρχηγό κόμματος είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα, τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου, σημειώνοντας πως στην πορεία αυτό το θέμα δεν αντιμετωπίστηκε όπως έπρεπε και δεν δόθηκαν οι απαντήσεις που χρειάζονται. «Δηλαδή δεν μπορώ να φανταστώ πως ένας αρχηγός μπορεί να φτάσει στις εκλογές με την υποψία ότι παρακολουθείτο για λόγους εθνικής ασφάλειας. Άρα εδώ υπάρχει μια πολύ σοβαρή εκκρεμότητα θεσμική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο αφορά στην λίστα που δημοσιεύτηκε, η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε πως είναι ένα ζήτημα που αυτή την στιγμή στον αέρα, επομένως αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να κινηθεί πολύ γρήγορα η Δικαιοσύνη, «για να είμαστε θεσμικά εντάξει, για να μην υπονομεύουμε τη δημοκρατία, για να μην ξαναμπούμε σε ένα τοξικό και δηλητηριασμένο κλίμα που είναι εναντίον της χώρας αυτή τη στιγμή».

«Γιατί αν δεν υπάρχουν αποδείξεις για όλα αυτά, δεν μπορεί κανείς να βγαίνει με λίστες, χαρτάκια στον αέρα και να κατηγορεί ποιον, τον πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος ας μην ξεχνάμε ότι όποιος κι αν είναι ο πρωθυπουργός, εκπροσωπεί τη χώρα, διαπραγματεύεται, πρέπει να έχει ένα κύρος και πρέπει να είναι στο ύψος των περιστάσεων, σε μια εποχή που έχει διεθνείς απαιτήσεις. Νομίζω λοιπόν ότι αυτό το θέμα δεν πρέπει να αποτελέσει θέμα κομματικής σύγκρουσης στα όρια του πολέμου, όπως είναι αυτή τη στιγμή και με χυδαίο τρόπο πολλές φορές, εάν δεν υπάρξουν στοιχεία τα οποία μπορεί να δώσει πλέον μόνο η δικαιοσύνη» είπε καταλήγοντας η κ. Διαμαντοπούλου.

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More