Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Γερμανία επιστρέφει στο «φρένο χρέους» – Λίντνερ: «Μήνυμα» στους εταίρους στην ΕΕ

Μετά από τέσσερα χρόνια δημοσιονομικής χαλάρωσης, η Γερμανία επιστρέφει στην τήρηση των προϋποθέσεων του «φρένου χρέους» που προβλέπει το Σύνταγμα. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα (5/7) το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024 που προβλέπει δαπάνες ύψους 445,7 δισεκατομμυρίων ευρώ το επόμενο έτος. Οι δαπάνες είναι μειωμένες κατά περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κατά τα οποία ήταν αυξημένες κυρίως λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και της ενεργειακής κρίσης.

Με το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024 εγκρίθηκε και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι το 2017. Θα ακολουθήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισής τους που θα ολοκληρωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (Christian Lindner, FDP) με το σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε σήμερα στο Βερολίνο επαναφέρει τη Γερμανία στη γραμμή της λιτότητας με την τήρηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου φρένου χρέους.

Ο δημοσιονομικός σχεδιασμός του υπουργού Οικονομικών δεν περιλαμβάνει φορολογικές αυξήσεις, παρόλα αυτά δίνεται έμφαση στις επενδύσεις, ενώ ταυτόχρονα η εφαρμογή του φρένου χρέους επιδρά αντιπληθωριστικά και «βοηθά στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού». Σύμφωνα με τον Λίντνερ, με το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2014 «γίνεται μόνον η αρχή» για την επιστροφή στη δημοσιονομική γραμμή προ του 2019, «είναι η έναρξη και όχι το επιστέγασμα της διαδικασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ότι το σχέδιο του γερμανικού προϋπολογισμού στέλνει «ένα μήνυμα και πέραν των συνόρων της Γερμανίας προς τους εταίρους στην ΕΕ». Η Γερμανία, σημείωσε «αναδεικνύεται σε άγκυρα σταθερότητας στην ΕΕ».

Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Άμυνας είναι αυξημένος κατά 1,7 δισεκατομμύρια, περίπου 51,8 δισεκατομμύρια και είναι το μόνο χαρτοφυλάκιο που δεν υφίσταται περικοπές. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους (Boris Pistorius, SPD) έπρεπε να συμβιβαστεί με μία σχετικά μικρή αύξηση των κονδυλίων για τις ένοπλες δυνάμεις που καλύπτουν μόνο τις επείγουσες ανάγκες της «Μπούντεσβερ», ενώ υπό συζήτηση ήταν δέκα δισεκατομμύρια επιπλέον.

Εκτιμάται, πάντως, ότι θα επιταχυνθούν οι εκταμιεύσεις από το ταμείο των 100 δισεκατομμυρίων που έχουν αποφασιστεί για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων με την αγορά αεροσκαφών F-35, τεθωρακισμένων οχημάτων πεζικού και συστημάτων επικοινωνίας. Για τα προγράμματα αυτά αναμένεται να διατεθούν το επόμενο έτος 19,2 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτό το ειδικό ταμείο. Έτσι η Γερμανία θα ανταποκριθεί στον στόχο του ΝΑΤΟ για τη διάθεση 2% του ΑΕΠ στην άμυνα.

Το χαρτοφυλάκιο με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό παραμένει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Με σχεδόν 172 δισεκατομμύρια ευρώ θα απορροφήσει την επόμενη χρονιά πάνω από το ένα τρίτο του συνολικού, ετήσιου προϋπολογισμού. Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού, 127 δισεκατομμύρια ευρώ από χρήματα των φορολογουμένων θα διατεθούν μόνο για ασφάλιση συντάξεων, μετά από 121 δισεκατομμύρια φέτος – η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πληρώνει επιδοτήσεις στο συνταξιοδοτικό ταμείο και επίσης καλύπτει εισφορές για την περίοδο ανατροφής των παιδιών.

Υπό συζήτηση παραμένει η θέσπιση από το 2025 μίας «βασικής ασφάλειας παιδιών», στην οποία θα συγχωνευθούν τα οικογενειακά επιδόματα που χορηγούνται σήμερα. Το σχέδιο προϋπολογισμού του υπουργού Οικονομικών προβλέπει δύο δισεκατομμύρια για τη μεταρρύθμιση αυτήν. Είναι πολύ λιγότερα από όσα υπολόγιζε η «πράσινη» υπουργός Οικογένειας, Λίζα Πάους, η οποία κλήθηκε από τον καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, να παρουσιάσει μέχρι το τέλος Αυγούστου προτάσεις χρηματοδότησης.

Ανταπόκριση – Γερμανία: Γιώργός Παππάς

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More