Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η διεθνούς φήμης εικαστικός Μάρα Καρέτσος στην «Ώρα Θερινή»

Διεθνώς αναγνωρισμένοι μουσικοί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και την προσωπική επίβλεψη της διάσημης visual artist Μάρα Καρέτσος, τίμησαν στο Ζάππειο Μέγαρο ύστερα από πρόσκληση του Κέντρου Πολιτισμού και Επιστήμης που φέρει το όνομά της, τον Bob Dylan.

Η Χρύσα Σάμου συνάντησε την σπουδαία πρέσβειρα της Ελλάδος και τη συστήνει στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή “Ώρα Θερινή“.

«Όταν εμείς ακούμε Ελλάδα, που την έχουμε πάντα όπου ταξιδεύουμε μέσα στη βαλίτσα μας, είμαστε συγκινημένοι κάθε φορά, που γυρίζουμε και θέλουμε να προσφέρουμε», αναφέρει η Μάρα Καρέτσος.

Με μόνο γνώμονα την αρωγή νέων δημιουργών προκειμένου ν’ ανοίξουν φτερά και να κατακτήσουν τον κόσμο, όπως κι η ίδια έπραξε αρχές του ‘70, δημιούργησε τον Οκτώβρη του ‘22 το Κέντρο Πολιτισμού και Επιστήμης «Μάρα Καρέτσος».

«Πρέπει να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά, είναι η περιουσία μας», τονίζει η ίδια. Ανάμεσα στον άργιλο και τον πηλό του Πηνειού, υλικό ονείρων για τα πρώτα της σχέδια, η Λαρισαία Μάρα, που έργα της κοσμούν απ’ τον Λευκό Οίκο ως Μητροπολιτικά Μουσεία ανά την υφήλιο, που αναγορεύτηκε στο Τόκιο «One million dollar artist», που το διεθνές τζετ σετ είναι προσωπικοί της φίλοι, απ’ τη Μαντόνα, τον Μίκ Τζάκγερ, τον Έλτον Τζον και την Μπιζιτ Μπαρντό, ως την οικογένεια Κένεντι , πρίγκιπες και βασιλιάδες,
σπούδασε στην Αθήνα, και παρά την Πανεπιστημιακή καριέρα, που διαβλέπονταν λαμπρή εδώ, εξ’ ου κι η  παρότρυνση της μητέρας να μην εγκαταλείψει, αφήνει τα σίγουρα και κυνηγά το όνειρό της εν αρχή στο Παρίσι.

Ο κόσμος όλος άνοιξε μπροστά της όταν την ανακαλύπτει ο Αλέξανδρος Ιόλας. Η Καρέτσος στο Παρίσι ήδη εκθέτει με τον Πωλ Φακέτι. Πείθεται να γυρίσει με μια της έκθεση στην Ελλάδα δημιουργώντας σουρεαλιστικά μυθικά πρόσωπα και μορφές του Δωδεκάθεου κι εκεί είναι, που την ανακαλύπτει ο Ιόλας.

Σήμερα κινείται ανάμεσα σε Νέα Υόρκη, Τόκιο, Μαϊάμι και Σεν Τροπέ, διαμένοντας Ιούλιο και Αύγουστο στη Γαλλική Ριβιέρα, εκθέτοντας τα γλυπτά κοσμήματά της σε διάσημα μουσεία. Όσο για την έμπνευση της κάθε φύλλο των δημιουργιών φόρος τιμής στην λατρεμένη της μορφή, τον Μέγα Αλέξανδρο.

Πρέσβειρα καλής θελήσεως της χώρας μας, η Καρέτσος δεν είναι μόνο επιστήθια φίλη των Κένεντι, υπήρξε και η ίδια υποψήφια για το αμερικανικό Κογκρέσο. Εκτός από το «I believe», μότο της είναι δάνειο ομιλίας του Τζον Κένεντι, που είχε πει κάποτε «μη ρωτάς τι έκανε η πατρίδα σου για σένα, ρώτα τι έκανες εσύ για την πατρίδα σου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More