Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η επόμενη μέρα μετά τις εκλογές – Η αποτίμηση και τα «στοιχήματα» για τις 25 Ιουνίου

Σε μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος προχωρούν απόψε πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιστήμονες στο πλαίσιο της εκπομπής του Γιώργου Κουβαρά «Το Κέντρο».

«Αυτό που καθόρισε τα πράγματα είναι η συνολική εικόνα των δύο αντιπάλων, των δύο κεντρικών πρωταγωνιστών της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Ξέραμε και το ξέραμε, όχι από το δείκτη της πρόθεσης ψήφου τόσο, αλλά από δεκάδες δείκτες ότι η Νέα Δημοκρατία είχε πλεονέκτημα, πλεονέκτημα εικόνας που σχετιζόταν με συγκεκριμένες πολιτικές και με συγκεκριμένο πολιτικό προσωπικό απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που δεν είχαν δείξει όμως αυτοί οι δείκτες ήταν η μεγάλη υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν δραματική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή η δραματική υποχώρηση φυσικά συνδέεται με το εξαιρετικό αποτέλεσμα της Νέας Δημοκρατίας[…] Είναι το αποτέλεσμα της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή η απόσταση ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο κόμμα, είναι η μεγαλύτερη που έχουμε συναντήσει στη μεταπολίτευση με μία και μόνη εξαίρεση τις εκλογές του 1974, αμέσως μετά τη χούντα με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή[…] τόνισε μεταξύ άλλων ο Γεράσιμος Μοσχονάς, καθηγητής πολιτικής κοινωνιολογίας και συγκριτικής πολιτικής ανάλυσης μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Κουβαρά στην ΕΡΤ «Στο Κέντρο».

Από την πλευρά του ο σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, Ευτύχης Βαρδουλάκης, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα « Νομίζω ότι στις εκλογές επιβεβαιώθηκε ένα θέσφατο ότι αυτός που τις κερδίζει, αυτός που έχει το πιο καθαρό μήνυμα, το διατυπώνει με το σωστό ύφος και το προβάλλει μέσα από τα κατάλληλα μέσα. Η Νέα Δημοκρατία έχει μια εξαιρετικά πειθαρχημένη και επικεντρωμένη καμπάνια.

Ένα πολύ σωστό πράγμα που έκανε ο Μητσοτάκης, ένα από τα σωστά που έκανε στις εκλογές – είναι ότι δεν έδωσε μάχες για να πείσει σε ζητήματα στα οποία είχε άδικο ή που ήταν προβληματικά. Δηλαδή είπε κάνω την αυτοκριτική μου λάθος, θα το διορθώσουμε, πάμε παρακάτω. Το ακριβώς αντίθετο έγινε από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μια άλλη επιβεβαίωση που υπήρξε στις εκλογές είναι ότι κάποιες τάσεις οι οποίες έμοιαζαν παγιωμένες για πολύ μεγάλο διάστημα θα είναι και στο τέλος ότι επιβεβαιώθηκαν. Η Νέα Δημοκρατία είχε καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας τον υψηλότερο βαθμό αποδοχής κυβερνητικού έργου που είχε κυβέρνηση τα τελευταία 15 χρόνια σταθερά, χωρίς αυτό να έχει μειωθεί σε κανένα διάστημα της τετραετίας – μειωνόταν γιατί τα εσωτερικά της πανδημίας ήταν στα ύψη- αλλά ακόμα και στο χαμηλότερο σημείο της ήταν πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο του κυρίου Τσίπρα, του κυρίου Σαμαρά, του κυρίου Παπανδρέου, το τέλος της περιόδου του κυρίου Καραμανλή […] Ως εκ τούτου δεν μπορούσε να περάσει εύκολα το μήνυμα ότι ήταν η χειρότερη κυβέρνηση για να δικαιολογεί όλους αυτούς τους υψηλούς τόνους. Έχω την αίσθηση λοιπόν ότι εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπέπεσε σε ένα βασικό θεμελιώδες στρατηγικό λάθος. Εγκλωβίστηκε περισσότερο μέσα σε μία εικόνα του δικού του ακροατηρίου, αυτό που λέμε η ψηφιακή φούσκα αλληλοτροφοδοτούνταν οπότε έχασαν στο τέλος τη διάχυση από την κοινωνία»

Κείμενο σε εξέλιξη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More