Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ΕΡΤ στην σεισμόπληκτη Τουρκία: Οδοιπορικό στα χαλάσματα σε Γκαζιαντέπ & Άδανα (video)

Πάνω από 4 εκατομμύρια υπολογίζονται οι άνθρωποι οι οποίοι ζουν ανάμεσα στα συντρίμμια, μετά το φονικό σεισμό της περασμένης εβδομάδας σε Τουρκία Συρία.

Ενδεικτική η μαρτυρία 40χρονου που έχασε τους περισσότερους συγγενείς του στην Οσμανίγια. Η φρίκη των στιγμών δεν τον αφήνει να σκεφτεί τι θα γίνει αύριο. «Όλη η οικογένεια πέθανε μαζί. Δεν ξέρουμε ακόμη αν είναι ζωντανοί ή όχι» είπε.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι οι πόλεις θα μετατραπούν σε «υγειονομικές βόμβες», με τους όγκους των ερειπίων γεμάτους νεκρούς. Τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας έχουν αυξηθεί.

Παράλληλα, το ερώτημα που ανακύπτει στις σεισμόπληκτες περιοχές είναι τί θα απογίνουν οι άστεγοι.

Η συνομοσπονδία των τουρκικών επιχειρήσεων εκτίμησε ότι θα χρειαστούν ένα εκατομμύριο κοντέινερ ή προκατασκευασμένα σπίτια. Οι δε Τούρκοι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι συνθήκες είναι ακατάλληλες στους καταυλισμούς μέσα στις σκηνές.

Στο ισοπεδωμένο Καχραμάν Μαράς, το επίκεντρο των σεισμών, τόνοι μπάζων καλύπτουν τους δρόμους μια εβδομάδα μετά από την τραγωδία.

Στα περίχωρα της πόλης ένας καταυλισμός με σκηνές της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών παρέχει στέγη και τροφή στους σεισμόπληκτους που έχασαν τα πάντα.

Εκατομμύρια ανθρώπων στον τουρκικό νότο είναι πλέον άστεγοι.

Πηγή: ΕΡΤ | Αποστολή – Γκαζιαντέπ: Κώστας Καντούρης, Αποστολή – Άδανα: Ελβίρα Κρίθαρη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More