Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Θεσσαλονίκη υποδέχθηκε τον νέο Μητροπολίτη της

Μια νέα σελίδα άνοιξε για τη μητρόπολη Θεσσαλονίκης, με την ενθρόνιση του νέου ποιμενάρχη της. Εκατοντάδες πιστοί, που είχαν κατακλύσει από νωρίς τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας και τον προαύλιο χώρο, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, υποδέχθηκαν το νέο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο.

Η ακολουθία της ενθρόνισης του νέου ποιμενάρχη της Θεσσαλονίκης τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως Βαρνάβα, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος ήταν ο τοποτηρητής της ιεράς μητρόπολης, ενώ παρέστησαν τα μέλη της ιεράς συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας και εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο κ.Φιλόθεος, εξελέγη Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, στις 9 Οκτωβρίου, από την Ιερά Σύνοδο, με ευρεία πλειοψηφία.

Ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, διαδέχεται τον κύριο Άνθιμο, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του τον περασμένο Αύγουστο, ύστερα από 19 χρόνια ποιμαντορίας στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ενώ από 1974 έως και το 2004, είχε υπηρετήσει τη μητρόπολη Αλεξανδρούπολης.

Εμφανώς συγκινημένοι, παρακολούθησαν την τελετή ενθρόνισης, οι στενοί συγγενείς του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, μαζί με εκατοντάδες πιστούς από την πόλη και από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Πιστοί ήρθαν με κάθε μεταφορικό μέσο, από τη Χαλκίδα, όπου ο κύριος Φιλόθεος, κατά κόσμον Θεοχάρης Θεοχάρης, γεννήθηκε, χειροτονήθηκε κληρικός και υπηρέτησε την Ιερά Μητρόπολη, έως τη στιγμή που τοποθετήθηκε στη θέση του αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, από τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος επίσης, τον χειροτόνησε επίσκοπο Ωρεών.

Τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε στην τελετή, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Στην τελετή παρέστησαν μέλη της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκη, Δημήτρης Νατσιός, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και άλλοι επίσημοι,

Ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, το πρωί της Κυριακής (26/11), θα προεξάρχει στον όρθρο και στο αρχιερατικό συλλείτουργο που θα τελεστεί στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου, και μετά το πέρας της θείας λειτουργίας θα δεχθεί τις ευχές του κλήρου και του λαού.

Παρά τη δυνατή πλήθος πιστών βρέθηκε στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας για να παρακολουθήσει την ενθρόνιση και να αναφωνήσουν στο τέλος «Άξιος», περιμένοντας στωικά να ολοκληρωθεί η τελετή και έπειτα να αναχωρήσουν, καθώς πολλοί πιστοί ήρθαν από διαφορετικές περιοχές της Μακεδονίας, αλλά και από τη γενέτειρα του νέου Μητροπολίτη, τη Χαλκίδα, αλλά και από τη Λαμία και την Αθήνα.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Γεωργιάδης- Λεωνίδας Λιάμης – Επιμέλεια: Πάνος Κάσαρης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More