Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ισπανία δεν εισάγει πλέον ούτε σταγόνα ρωσικό αργό πετρέλαιο και το αντικαθιστά με το αμερικανικό

Τον περασμένο Μάιο η Ισπανία εισήγαγε αργό πετρέλαιο από 41 χώρες. Πρώτες και με διαφορά έρχονται οι ΗΠΑ (962.000 τόνους) που αντιστοιχούν στο 16% των εισαγωγών στην Ισπανία καθιστώντας έτσι τις ΗΠΑ ως κύριο προμηθευτή αργού πετρελαίου. Η αύξηση των εισαγωγών είναι θεαματική καθώς τριπλασιάστηκαν σε σχέση με τον Μάιο του 2021.

Δεύτερη χώρα προέλευσης αργού πετρελαίου για την Ισπανία είναι η Νιγηρία με 773.000 τόνους που αντιπροσώπευαν το 12,9% του συνόλου των εισαγωγών. Στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι εισαγωγές από το Ιράκ, οι οποίες διπλασιάστηκαν (123,3%) φτάνοντας τους 749.000 τόνους, που αντιπροσωπεύουν το 12,5% του συνόλου του αργού πετρελαίου που εισήχθη τον Μάιο. Πρόκειται για μήνα κατά τον οποίο δεν καταγράφηκαν εισαγωγές πετρελαίου στην Ισπανία από τη Ρωσία κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η κρίση του φυσικού αερίου: Η Ρωσία ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα – Ανησυχία στην Ευρώπη για πλήρη διακοπή

Σε ότι αφορά στο φυσικό αέριο μέχρι και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η Ισπανία εισήγαγε μόνο 8% από την Ρωσία , ποσοστό που πλέον έχει μηδενιστεί. Το 46,9% του φυσικού αερίου που φθάνει στην Ισπανία εισάγεται μέσω αγωγών φυσικού αερίου και το υπόλοιπο 53,1% ως Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) το οποίο επαναεριοποιείται στις 7 υπάρχουσες μονάδες απενεργοποίησης που διαθέτει η χώρα. Τα σημεία εισόδου στα οποία εισέρχεται περισσότερο το αέριο συνδέονται με τη Βόρεια Αφρική και συγκεκριμένα με το Μαρόκο από το Κάντιθ (Μάγκρεμπ-Ευρώπη) και με την Αλγερία από την Αλμερία (Medgaz). Ιστορικά η Αλγερία είναι η πρώτη χώρα από την οποία εισάγει φυσικό αέριο η Ισπανία.

Αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία και των ευρωπαϊκών κυρώσεων προς την Ρωσία οι ανάγκες της ΕΕ σε φυσικό αέριο εμφανίζονται πολύ ενισχυμένες. Το αποτέλεσμα για την Ισπανία είναι να εξάγει φυσικό αέριο στην Γαλλία μέσω των αγωγών του Irún ( Χώρα των Βάσκων) και Larrau (Ναβάρρα) αγωγοί που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν αντίστροφα.

Ελληνικά διυλιστήρια: Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία είχαν διακοπεί πριν από το εμπάργκο

Ανταπόκριση Μαδρίτη – Δώρα Μακρή 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More